Anuari 2023: Tres geòlegs moren atrapats a la mina de Súria

Oscar Molina, Daniel Álvarez i Victoriano Pineda estaven fent una inspecció rutinària quan es va desprendre una roca del sostre

Miners reunits a l’exterior de la mina de Cabanasses, a Súria, el dia de l’accident mortal

Miners reunits a l’exterior de la mina de Cabanasses, a Súria, el dia de l’accident mortal / ARXIU/OSCAR BAYONA

Arnau Valverde/Laura Serrat

Una de les tragèdies que ha marcat aquest any 2023 és el despreniment d’una part del sostre de la mina de potassa de Súria que va provocar la mort de tres geòlegs de 28, 29 i 31 anys en l’accident més mortal en aquesta mina en 66 anys. 

Dues de les víctimes, Oscar Molina, de Sant Joan de Vilatorrada, i Victoriano Pineda, d’Alacant, eren treballadors de l’empresa i, el tercer, Daniel Álvarez, de Colòmbia, era becari de la UPC de Manresa i feia pocs dies que treballava a la mina de Cabanasses de Súria. El bagenc també era estudiant de la UPC i feia només 6 mesos que treballava a la mina de Súria. De fet, la UPC va organitzar un minut de silenci en record a les víctimes. 

Els fets van tenir lloc el 9 de març entre les 8 i 2/4 de 9 del matí, quan els tres geòlegs estaven avaluant la seguretat d’una nova galeria situada al sector est de la mina. En el torn anterior, la màquina número 30 havia perforat en aquesta direcció estenent les galeries de la mina. Així, a primera hora del matí, els tres geòlegs es disposaven a analitzar la seguretat del nou tram perforat per comprovar si era viable treballar-hi per començar a extreure potassa. 

En aquells moments la màquina estava parada i els miners estaven a l’espera de poder treballar per assegurar la zona i començar-ne a extreure material. Però, mentre els geòlegs estaven fent aquesta tasca, part del sostre va col·lapsar i els va caure al damunt un llis (una roca del sostre de la galeria de grans dimensions), que els va atrapar i els va provocar la mort.

Des d’aquell precís moment es va activar l’alarma a la mina i es va ordenar l’evacuació de les prop de dues-centes persones que hi estaven treballant. Tot i que en un principi el Govern ja va informar de tres persones mortes, ICL i els serveis d’emergència van demanar prudència, ja que encara no s’havia arribat fins al lloc dels fets. Els cossos no es van poder recuperar fins a les cinc de la tarda.

«Ha sigut una operació complexa que ha requerit moltes hores perquè no volíem sumar més tragèdia en el procés de rescat. Per això hem hagut d’assegurar molt bé l’àrea abans d’accedir-hi i això ha requerit moltes hores de preparació», explicava el conseller delegat d’ICL, Patricio Chacana, sobre el dispositiu de rescat que va durar més de vuit hores. Ja al vespre els serveis funeraris es van emportar els cossos de les víctimes de les instal·lacions. 

En un primer moment, quan es va produir l’accident hi van intervenir els serveis de rescat de la mateixa empresa. Seguidament, s’hi van incorporar dotacions dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos d’Esquadra, que van ser alertats a 2/4 de 9.

Els Bombers van mobilitzar inicialment nou dotacions. Per la seva part, els Mossos d’Esquadra van activar l’equip de muntanya, la unitat canina i la de subsol, mentre que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va enviar a Cabanasses dues unitats terrestres, dos helicòpters medicalitzats i l’equip de psicòlegs per atendre companys, familiars i amics de les víctimes davant de la gravetat de l’accident.

Una investigació judicial oberta

Gairebé dos mesos després de l’accident ICL Iberia va publicar un informe que conclou que l’accident amb tres morts a la mina de Súria va ser «imprevisible». «Eren persones experimentades amb formacions superiors i no hi havia cap senyal que la paret del sostre, en el punt de l’esllavissada, fos inestable», va assegurar Chacana, en una compareixença per presentar l’informe. No obstant això, va reconèixer una «errada de comunicació», ja que el torn de nit havia avisat d’una incidència en el sostre d’una zona propera, a uns vuit metres, informació que no va arribar als tres geòlegs finats. L’empresa, però, no veu que aquesta errada tingui una estreta relació amb l’accident. 

Per la seva banda, l’informe elaborat pels Mossos d’Esquadra considera que hi va haver una cadena d’errors i negligències que va provocar el fatal desenllaç. L’informe del cos policial subratlla el fet que els tres geòlegs que van morir el 9 de març en un accident a l’interior de la mina de Cabanasses, a Súria, no van ser alertats que el sostre d’on els va caure el llis de carnalita era inestable. Uns vuitanta minuts abans de l’accident ja havia caigut una roca d’uns 20 quilos just al costat, només a uns dos metres, d’on van tenir lloc l’accident, un detall que la investigació policial considera rellevant i que també tindrà pes en el procés judicial en marxa per esclarir si hi ha algun tipus de responsabilitat per part de l’empresa.  

Subscriu-te per seguir llegint