L'estructura "logística" de l ' "aparell militar" d'ETA, la que s'encarrega de subministrar armes i explosius als "comandos" de l'organització terrorista, ha tornat a patir un nou cop amb la detenció a França de Iurgi Mendinueta i Joanes Larretxea .

Així ho han indicat fonts de la investigació, que situen Mendinueta, anomenat "Aitor", "molt a prop" del que va ser cap militar de la banda Garikoitz Aspiazu "Txeroki", detingut el novembre de 2008 també al país gal.

Però abans, "Aitor" hauria tingut responsabilitats dins de l'aparell d'acollida d'ETA a França.

Mendinueta, conegut per les forces de seguretat per la seva col•laboració amb les organitzacions juvenils proetarra, Haika i Jarrai, entre 2000 i 2001, va poder haver fugit d'Espanya per escapar d'alguna operació antiterrorista en el seu entorn.

Els agents en la lluita antiterrorista creuen que Mendinueta va poder ajudar a ocultar-se a França a Iker Aguirre Bernadal, el terrorista detingut el gener de 2007 a Girona, quan es dirigia a València per recollir informació per atemptar contra la Copa Amèrica.

Mendinueta és un dels noms que apareixen a la llista dels vint terroristes més buscats per la Policia espanyola.

Joanes Larretxea també era buscat per les forces de seguretat, sobretot des del dia 31 de juliol, després dels atemptats de juliol a Burgos i Palma de Mallorca, quan la seva imatge va ser difosa per Interior costat de la de cinc presumptes membres de la banda .

La fotografia de Larretxea apareixia al costat de la d'Itziar Moreno Martínez, Iratxe Yáñez Ortiz de Barrón, Ivan Saez de Jáuregui Ortigosa, Oroitz Gurruchaga Gogorza i Alberto Machain Beraza, detingut a l'agost.

Els sis estarien treballant per a l'organització terrorista i haver creuat la frontera francesa.

Els dos membres es dirigien a un zulo a Montpellier en el moment de la detenció.