Uns 400.000 joves espanyols d'entre 14 i 18 anys ha consumit cànnabis en l'últim mes i el 2,2 per cent de tots els adolescents que consumeixen aquesta droga habitualment -uns 40.000- presenten ja un consum problemàtic.

Així es recull al II Informe sobre el cànnabis, presentat avui per la Delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Carmen Moya, qui ha destacat la "marcada" tendència a la baixada en el consum d'aquesta substància, encara que les taxes entre els adolescents segueixen sent molt elevades.

El cànnabis és la droga il·legal que es comença a prendre més precoçment (14,5 anys de mitjana a l’Estat) i amb molta freqüència, encara que no sempre, el seu consum duu al d'altres substàncies.

L'informe, elaborat per la Comissió Clínica integrada per professionals de diferents àmbits, posa també de relleu que entre un 7% i un 10% de persones que han provat alguna vegada el cànnabis tenen risc de desenvolupar un trastorn de dependència.

A més, un 35,2% dels joves, d'entre 14 i 18 anys, ha consumit aquesta droga alguna vegada en la seva vida.

Benestar al principi, dependència després

Amparo Sánchez, membre de la comissió Clínica, ha advertit que el cànnabis és una droga i com a tal es comporta en el cervell, produint cert benestar al principi, però dependència a mig i llarg termini.

Ha assenyalat que l'edat d'inici en el consum és un factor determinant en l'evolució dels efectes d'aquesta droga sobre la salut i ha destacat que "l'adolescència és un període crucial".

Els estudis disponibles demostren que el seu consum augmenta el risc de problemes socials, està "clarament vinculat" al fracàs escolar i produeix alteracions en el sistema nerviós central.

El seu ús diàriament i durant períodes perllongats provoca canvis estructurals i danys severs al teixit cerebral, que poden traduir-se en deficiències de la memòria, en l'atenció, en la resolució de problemes, en la capacitat psicomotora i en la velocitat de processament de la informació.

El seu consum pot donar lloc també a trastorns mentals En persones vulnerables, es triplica el risc de patir psicosi al llarg de la vida. També disminueix la secreció d'hormones sexuals.

En les dones, redueix el cicle menstrual i eleva els nivells de prolactina, pel que pot reduir la fertilitat.