L'Alta Comissionada de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) per als Drets Humans, Navi Pillay, va advertir ahir que la crisi humanitària a Gaza "ha arribat al límit" i va dir que l'alto el foc ofereix una gran oportunitat per posar fi a la violència a la regió.

"Les hostilitats entre Israel i Hamàs estan a punt de fer un mes i han causat un patiment i un dany impossibles de mesurar", va explicar Pillay en una reunió informal de l'Assemblea General de l'organisme per tal de tractar la crisi de persones que la violència ha generat a la franja.

Així, l'alta comissionada de les Nacions Unides va detallar que milers d'habitatges de la zona han estat destruïts i centenars de milers de palestins han hagut de desplaçar-se per tal de buscar un refugi, però va denunciar que, a més, hospitals, escoles i fins i tot les instal·lacions de la mateixa ONU a la regió no han quedat al marge del conflicte i han estat objectius dels atacs militars.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va exigir posar fi a la violència que es viu a la franja de Gaza, va tornar a condemnar els atacs israelians als centres de l'organisme i va demanar una investigació "sense retard" i que els culpables responguin davant la justícia.

"La violèncias' ha d'acabar, ha de ser l'última vegada que hem de reconstruir. Hem de seguir així? Destrucció, reconstrucció i destrucció. Això ha de parar", va afegir el màxim mandatari de les Nacions Unides.

En el marc del diàleg que s'ha obert, Egipte va demanar als representants palestins i israelians que prorroguin l'alto el foc actualment en vigor per tal d'afavorir un nou clima que permeti negociar les qüestions més controvertides, entre elles el desbloqueig de la franja de Gaza.

L'Exèrcit hebreu ha desmobilitzat uns 30.000 reservistes que ja havia convocat per tal de portar a terme l'ofensiva Marge Protector a Gaza. Es tracta de més d'un terç dels 82.102 que l'Exèrcit va cridar al servei a partir del 8 de juliol, la majoria per tal de suplir les forces regulars a altres fronteres i al territori ocupat de Cisjordània.