Els ministres d'Exteriors de la UE i dels països de la ribera sud del Mediterrani van apostar ahir a Barcelona per millorar la coordinació de les mesures de lluita contra el terrorisme gihadista, que van coincidir a reconèixer com la principal amenaça que tenen en l'actualitat.

Barcelona va acollir la primera reunió que mantenen en set anys els caps de les diplomàcies dels països europeus i dels seus veïns a l'altra riba del Mediterrani, que van intercanviar punts de vista sobre com han d'augmentar la seva col·laboració contra el gihadisme, contra la immigració il·legal o per facilitar els intercanvis comercials.

La intervenció del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va dedicar en gran part a reclamar un augment de la cooperació entre els països de la UE i de la ribera sud mediterrània, convençut que només actuant junts es pot fer front a la que considera la seva principal amenaça.

"Que ningú no caigui en el barroer engany de parlar del gihadisme com a representant de l'islam. Que ningú no es deixi arrossegar per la fal·làcia que ens parla d'una lluita de l'islam contra Occident. Els terroristes constitueixen un desafiament per a tots i el món islàmic és tan víctima com els altres de l'assot terrorista", va afegir.

Per a Rajoy, el millor mètode per combatre'l és la cooperació internacional. Una cooperació amb la qual s'han compromès els encarregats d'oferir la conferència de premsa, en què es van exposar les principals línies de treball de les primeres sessions de la conferència i del dinar de treball.

En concret, van comparèixer davant els periodistes el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo; l'Alta Representant per a la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini; el ministre d'Exteriors jordà, Nàsser Judeh -en qualitat de copresident de la Unió pel Mediterrani-, el seu homòleg d'Egipte, Sameh Shoukry, i el comissari europeu de Política de Veïnatge, Johannes Hahn.

Mogherini va reclamar que no es trigui tant temps a tornar a convocar una reunió d'aquestes característiques i va avançar la intenció que passin a tenir una periodicitat anual. Per això, es va mostrar convençuda que el 2016 hi haurà una altra reunió de "similar format", encara que va apuntar que la intenció és que la seu sigui rotatòria: "probablement serà en un altre lloc", va indicar després d'agrair l'acollida de Barcelona.

Respecte a la lluita contra el terrorisme gihadista, va defensar augmentar la cooperació i va considerar essencial que, a més de les polítiques de seguretat, es treballi conjuntament al nord i al sud del Mediterrani en altres camps, com donar oportunitats de feina als joves o propiciar el diàleg entre cultures i religions com una "eina de prevenció".

D'altra banda, el ministre d'Exteriors del Marroc,Salaheddine Mezouar, va garantir al seu homòleg espanyol, José Manuel García-Margallo, que "perden el temps" els que intenten crear problemes bilaterals perquè hi ha una relació sòlida, i va assegurar que el seu país té la "consciència tranquil·la" en relació amb els dos espeleòlegs espanyols morts al Marroc i la polèmica per la gestió del seu rescat. Margallo i Mezouar van mantenir una reunió de tres quarts d'hora aprofitant la presència de tots dos en la conferència de Barcelona.