El PSOE va apostar ahir per incloure en la seva reforma federal de la Constitució les "aspiracions catalanes, la seva singularitat i el reconeixement dels seus drets històrics", a més que se celebri també un referèndum posterior sobre la reforma de l'Estatut perquè la ciutadania "es pronunciï".

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va presentar a Barcelona el seu equip d'experts, la majoria dels quals el van acompanyar en un acte en el qual eren presents també el líder del PSC, Miquel Iceta, l'expresident català José Montilla o el president del Congrés, Patxi López, entre molts d'altres.

Tots els components d'aquest govern a l'ombra van tenir un parell de minuts per exposar les seves intencions, entre els quals el diputat i catedràtic de Dret Constitucional, l'andalús Gregorio Cámara, que serà el responsable d'assessorar en la reforma constitucional que defensen els socialistes.

Cámara va defensar la necessitat de "renovar el pacte de convivència del 78, que ara necessita actualitzar-se" per "refer la convivència entre els ciutadans, les institucions i els territoris" i "tornar a animar els joves que es connectin amb la vida pública i que sentin la Constitució com una cosa pròpia".

Cámara va subratllar que "és important reconèixer el conflicte polític que s'està vivint a Catalunya", per la qual cosa va considerar que un objectiu clau d'aquesta reforma serà "dur a la Constitució les aspiracions catalanes, la seva singularitat i el reconeixement dels drets històrics" de Catalunya.

A més, va deixat clar que "en aquesta reforma no hi faltaran els referèndums", ja que, a més del referèndum entre tots els espanyols per ratificar la nova Constitució, hi haurà també un "referèndum subsegüent per a cada un dels territoris, especialment també a Catalunya, per reformar el seu Estatut".

Uns referèndums a cada comunitat autònoma que, va dir, permetran que la ciutadania es "pronunciï" i "s'adeqüi finalment aquest Estatut, o Constitució, com es vulgui dir, a la Constitució federal".

La reforma federal, que és per a Cámara l'"únic projecte sobre la taula amb entitat i complexitat suficients", permetrà així "obrir el camí a organitzar un model de descentralització territorial sota les tècniques i principis del federalisme".