L'activitat a l'aeroport del Prat es va desenvolupar ahir amb total normalitat en el segon dia de vaga indefinida dels treballadors d'Eulen, amb cues normals per a un dia de ple agost, a l'espera de la decisió sobre el laude obligatori que prengui avui el Consell de Ministres.

Fonts de l'aeroport van explicar que la situació al Prat era de normalitat i que la màxima afluència de passatgers va trenir lloc a la matinada, encara que el temps d'espera no va sobrepassar l'habitual, que pot arribar als 20 minuts, tot i que de vegades l'espera va ser fins i tot inapreciable.

El reforç dels filtres amb més agents de la Guàrdia Civil i el compliment dels serveis mínims de més del 90 % va fer abans-d'ahir que desapareguessin les llargues cues que els passatgers suportaven des del 24 de juliol, quan es van iniciar les aturades parcials dels treballadors encarregats dels controls.

Les mateixes fonts van indicar que en el control de passaports es van registrar ahir cues de poc més de 20 minuts, que estan en el marge de normalitat estipulat.

Els agents de la Guàrdia Civil participaven ahir per segon dia consecutiu en les tasques de revisió d'equipatges i control de l'arc de metalls, fent amb els treballadors d'Eulen tasques executives i no només de vigilància, com solien fer abans de les aturades.

L'aeroport de Barcelona tenia previst ahir la sortida de 474 vols, amb 87.900 passatgers, una mica inferior als 500 que van sortir abans-d'ahir d'aquesta infraestructura.

El Consell de Ministres es reuneix avui a la tarda de manera extraordinària per abordar el conflicte del Prat, la solució del qual passava per un arbitratge mitjançant un laude obligatori, que imposaria les condicions laborals tant a l'empresa com als treballadors d'Eulen.

En paral·lel a la reunió extraordinària d'avui del Consell de Ministres, l'Executiu accelera els tràmits amb informes tècnics i jurídics per portar a terme l'arbitratge en aquest conflicte i l'aplicació del laude. El primer pas és la designació d'un arbitre «independent» i de «prestigi» que han de consensuar empresa i treballadors, figura que ha d'elaborar una proposta «vinculant» i de compliment obligat entre les parts, per a la qual cosa no existeix un termini legal concret, segons va explicar abans d'ahir a Barcelona el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la directora de l'aeroport, Sonia Corrochano, va destacar que el dispositiu posat en marxa per la Guàrdia Civil per reforçar els controls de seguretat fa presagiar que «la normalitat predominarà la resta de l'estiu» en aquesta infraestructura.

Corrochano va recordar que la Guàrdia Civil està sempre present en aquests controls de seguretat, i que ara la seva presència s'ha reforçat «per garantir que la feina es fa de manera correcta i en els temps de procés normals, que ha estat la problemàtica que ha causat les cues, i per garantir també que la circulació dels passatgers sigui la normal». La directora va demanar als viatgers que no avancin ja l'hora d'arribada a l'aeroport per por de les cues.

Per altra banda, la Federació de Treballadors de Seguretat Privada d'USO va anunciar mobilitzacions a partir del 7 de setembre per protestar contra la situació del sector de la seguretat privada, que, segons la seva opinió se situa «arran de l'abisme» i de l'extinció del seu conveni col·lectiu. El sindicat va apuntar que aquestes mobilitzacions «aniran guanyant» en intensitat si no hi ha un canvi «radical».