El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que, si finalment la Generalitat acaba convocant un referèndum sobre la independència el pròxim 1 d'octubre, els socialistes catalans faran una crida als seus votants i a la ciutadania en general perquè no vagin a votar en la consulta.

En declaracions a Efe, el primer secretari socialista va alertar, a més, que la Llei de transitorietat jurídica que preveuen aprovar Junts pel Sí i la CUP té, segons el seu parer, només dos objectius: intentar demostrar al món independentista que «se'n va seriosament» i «atemorir» els no independentistes perquè vagin a votar a favor del no i així augmentar l'eventual xifra de participació.

Encara que Iceta considera que un referèndum «vinculant, amb garanties i legal» no se celebrarà, en qualsevol cas va deixar clar que «en el moment en què hi hagi la perspectiva de fer un referèndum que és il·legal, direm a la gent que no hi participi, naturalment. És de sentit comú».

«Si la Generalitat arriba a convocar el referèndum il·legal, és obvi que direm a la nostra gent i als ciutadans en general que no s'hi ha de participar», va afirmar.

I és que Iceta denuncia que les forces independentistes «pretenen presentar la creació d'un nou estat com una cosa fàcil i sense grans obstacles» i, en aquest sentit, va criticar la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República, que JxS i la CUP preveuen aprovar al Parlament en el ple d'aquesta setmana.

«És un deliri. És delirant», va recalcar en al·lusió a l'esmentada llei, la principal de les anomenades «lleis de desconnexió», prevista per, en cas que guanyés el sí a la independència, intentar crear un marc legal alternatiu a l'espanyol. Iceta va carregar amb contundència contra aquesta llei, titllant-la de «nyap» i amb un contingut que «no s'aguanta per enlloc». «És una cosa una mica boja», va suggerir Iceta.