Puigdemont va afirmar aquest dimarts al migdia que no tenia previst demanar asil polític a Bèlgica perquè considera que «l'Estat ha engegat una ofensiva altament agressiva» en contra del govern cessat per l'article 155 i que la justícia espanyola és «parcial». Així ho ha anunciat en una compareixença a Brussel·les davant representants de la premsa internacional al Press Club Brussels.

Acompanyat per cinc dels seus consellers (Toni Comín, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Meritxell Serret), Puigdemont ha fet un discurs en català i francès. En ell, ha volgut deixar clar que no «No sóc aquí per demanar asil polític, sóc aquí perquè Brussel·les és el cor d'Europa», i ha afegit que «volem fer evident el problema català i denunciar la parcialitat de la justícia espanyola i la seva persecució de les idees polítiques i el greu dèficit democràtic de l'Estat espanyol».

Puigdemont, que ha reiterar que es continua considerant el president de Catalunya, no ha fixat una data per tornar. Ho farà, diu, «immediatament» si l'Estat li assegurés un judici «independent i amb separació de poders».

Les eleccions del 21-D són un «repte democràtic»

Durant el discurs, el Molt Honorable també s'ha referit als comicis autonòmics del 21 de desembre. «Entomem les eleccions del 21-D com un repte democràtic», ha afirmat, per dir a continuació que «otant es resolen els problemes, no empresonant polítics o violentant funcionaris».

I ha llançat un missatge al Govern espanyol amb Europa de testimoni: «Nosaltres respectarem el resultat de les eleccions del 21 de desembre com ho hem fet sempre. El Govern espanyol farà el mateix? Respectarà el resultat? Si no hi ha un clar compromís per part de l'Estat significarà que hi ha dos tipus de votants».

A continuació, recollim el minut a minut amb les reaccions a la compareixença de Puigdemont:

12.25 h - Romeva rep la citació judicial amb 24 hores de marge

El conseller Raül Romeva, destituït pel govern espanyol, ha rebut a les 10.45 h d'aquest dimecres la citació judicial perquè vagi a declarar a l'Audiència Nacional acusat dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Així ho ha anunciat a través del seu compte de Twitter. "Avui a les 10.45 h he rebut la citació per comparèixer en menys de 24 h a l'Audiència Nacional. Estat de dret? Consciència molt tranquil·la", ha afegit Romeva. Juntament amb el president i tots els consellers del Govern està citat a declarar aquets dijous i divendres. Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa també estan citats per la justícia, en el seu cas al Tribunal Suprem

10.38 h - 'Un atropellament de drets fonamentals'

L'advocat català de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha denunciat un "atropellament dels drets fonamentals" perquè la majoria de membres del Govern i de la Mesa encara no han estat citats a declarar. L'Audiència Nacional ha citat els membres del Govern el 2 i el 3 de novembre. Els mateixos dies que estan citats Carme Forcadell i altres membres sobiranistes de la Mesa al Tribunal Suprem. En declaracions a Catalunya Ràdio, Alonso-Cuevillas ha assegurat que en els seus 33 anys d'advocat "mai havia vist citacions pel següent dia hàbil" i ha reclamat que cal més temps per preparar les declaracions judicials. Segons fonts pròximes al Govern destituït, només els consellers Josep Rull i Joaquim Forn havien rebut la citació fins a les 10 hores.

10.10 h - Puigdemont no declararà, segons el seu advocat flamenc

El president Carles Puigdemont, destituït pel govern espanyol, no anirà a declarar davant de l'Audiència Nacional. La fiscalia general de l'estat l'acusa, igual que els consellers del Govern i part de la Mesa del Parlament, dels delictes de rebel·lió, sedició, i malversació de fons públics. L'advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, ho ha avançat a la televisió holandesa NOS. L'advocat també assegura que impugnarà qualsevol petició d'extradició que presenti el govern espanyol. Puigdemont es troba a Brussel·les amb part del seu Govern. Aquesta matinada, els consellers destituïts Joaquim Forn i Dolors Bassa han arribat a l'aeroport del Barcelona procedents de la capital belga.

8.47 - Forn i Bassa, increpats a l'arribada a l'aeroport

Un grup d'una desena de persones amb banderes espanyoles han increpat aquesta passada matinada als consellers destituïts pel 155 Joaquim Forn i Dolors Bassa. Tots dos van arribar a l'aeroport del Prat abans de les dotze de la matinada procedents de Brussel·les, on estaven amb el president Carles Puigdemont. A l'arribada, aquest grup de persones els han increpat amb crits de 'Puigdemont a presó' o 'Visca Espanya', entre d'altres. El grup ha insultat amb especial insistència a Forn i l'han seguit durant uns minuts. Unes hores abans, Forn i Bassa havien participat a la roda de premsa des de Brussel·les acompanyant Puigdemont. El president ha explicat que no volen demanar asil polític sinó un judici "just" i va fer una crida a la comunitat internacional des de la capital d'Europa.

DIMARTS, 30 D'OCTUBRE

22.43 h - L'advocat de Puigdemont a Brussel·les diu a VRT que lluitaran contra qualsevol extradició

L'advocat del president Carles Puigdemont a Brussel·les, Paul Bekaert, ha assegurat aquest dimarts a la televisió flamenca VRT que lluitaran contra qualsevol petició d'extradició a Espanya. "Hem decidit no fer una petició d'asil, però lluitar contra qualsevol extradició als tribunals", ha assegurat Bekaert, que ha dit que els processos són "completament separats" i que el que està fent Puigdemont és "perfectament legal". D'altra banda, però, 'La Vanguardia' publica que Puigdemont i almenys dos consellers, Joaquim Forn i Dolors Bassa, estan volant aquesta nit des de Brussel·les cap a Barcelona.

21.23 h - Millo respon la pregunta de Puigdemont

El delegat del govern espanyol a Barcelona, Enric Millo, ha replicat al president Carles Puigdemont que és "obvi" que es respectaran els resultats del 21-D però ha alertat que el nou Parlament que es constitueixi ha de ser "respectuós amb la legalitat". Millo ha respost així Puigdemont des de Barcelona, on ha estat l'encarregat de fer la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s'ha celebrat a Madrid. El delegat ha dit que li resultava "xocant" que sigui "l'únic president que s'ha saltat la legalitat" qui pregunti si es respectaran els resultats electorals i ha afirmat que la qüestió "es contesta per si sola" ja que així s'ha fet sempre. D'altra banda, ha dit que les paraules de Puigdemont des de Brussel·les formen part del "serial de declaracions insòlites" a que ha afirmat que els té acostumats darrerament i ha afegit que es queda amb el "reconeixement" per part de Puigdemont de les eleccions "democràtiques" del 21-D.

19.20 h - Els vaixells que hostatgen policies i guàrdies civils allarguen estada al Port de Barcelona fins al 17 de novembre

Els vaixells que allotgen agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil des del setembre al Port de Barcelona continuaran atracats als molls de la capital catalana fins al 17 de novembre, segons han confirmat fonts de la infraestructura. Cal recordar que, en un principi, el govern espanyol va justificar el moviment d'efectius a Catalunya amb l'argument que formaven part de l'operatiu que havia d'evitar la celebració del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. L'estada, però, s'ha anat allargant fins al punt que el Ministeri d'Interior ha renovat en diverses ocasions el contracte d'estada al port, cosa que ha tornat a fer ara. Cal recordar també que l'allotjament dels agents a causat malestar entre la plantilla, fins al punt que l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils va demanar fa dues setmanes un "relleu urgent" dels desplaçats.

19.00 h - La magistrada Carmen Lamela dona tres dies als investigats per dipositar una fiança solidària de 6,2 milions

La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha admès a tràmit la querella de la fiscalia general de l'Estat contra Puigdemont i tretze consellers pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. La magistrada també ha acordat donar tres dies per tal que dipositin, de manera solidària, una fiança de 6.207.450 euros, la mateixa quantitat que fixava la fiscalia. Si no aporten els diners, es procedirà a embargar-los els béns. Lamela és la mateixa magistrada que ja va enviar a la presó els presidents d'ANC i Òmnium i que investiga també l'excap dels Mossos Josep Lluís Trapero.

18.50 h - La jutge Lamela cita a declarar Puigdemont i els 13 membres del Govern

La jutge Lamela, la mateixa que va empresonar als Jordis, ha citat a declarar a Puigdemont i els 13 consellers destituïts per l'article 155 els dies 2 i 3 de novembre a les 9 del matí. Els acusa d'un delicte de rebel·lió, sedició i malversació i els demana una fiança de 6'2 milions d'euros a pagar en un termini de tres dies.

18.30 h - El Ministeri d'Interior acusa Puigdemont de "victimisme" i diu que a Espanya es garanteix la seguretat de tothom

El Ministeri de l´Interior Zoido ha respost aquest dimarts les manifestacions de Puigdemont des de Brussel·les, on ha assegurat que seguirà a Bèlgica per poder actuar "amb llibertat i seguretat" i ha reptat el govern de Mariano Rajoy a acceptar els resultats del 21D. En un argumentari enviat a la premsa, el Ministeri ha acusat Puigdemont i els membres del seu govern cessat de refugiar-se "en un victimisme que només ells creuen" i oblidar de nou que "a Espanya, com a Estat de dret, estan garantides la seguretat i la llibertat de tots els seus ciutadans" i "no es persegueix ningú per les seves idees, creences o opinions, sinó només per les seves actuacions al marge de la llei". El Ministeri també assegura que els canvis en la protecció del president Puigdemont i dels consellers cessats s´han adoptat seguint "criteris professionals" després de fer avaluacions de "seguretat i risc".

18.15 h - Una experta afirma que Puigdemont podria evitar l'extradició des de Bèlgica encara que no demani asil

L'experta en llei d'asil i refugi Nele Verbrugghe, de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de Lovaina, afirma en una entrevista amb l'ACN que en cas d'una ordre de detenció europea Carles Puigdemont podria evitar amb "litigis" l'extradició des de Bèlgica encara que no demani asil o que aquest se li negui. "Podria evitar ser lliurat a la justícia espanyola per aquests processos legals", diu Verbrugghe. Amb tot, l'experta recorda que la via de demanar asil, descartada ara per ara per Puigdemont, també podria obrir la porta a evitar una extradició si es produeix una ordre de detenció europea mentre resideix a Bèlgica.

"Hi ha poques vies per no lliurar una persona al seu país d'origen si és requerit pel jutge d'aquest estat membre", explica l'experta, que apunta que aquest pot ser el motiu pel qual un procés d'asil "pot ser interessant" per a Puigdemont. "Si simplement es trasllada a Bèlgica com a ciutadà europeu, el país podria lliurar-lo fàcilment a Espanya", avisa. Amb tot, matisa l'experta, el procediment d'asil i el de l'ordre de detenció europea "van per separat" i és per això que es podria arribar a impedir l'extradició.

17.45 h - El Govern delega en Millo per informar del Consell de Ministres sobre el 21-D

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, serà l'encarregat d'informar en roda de premsa a Barcelona de les decisions de la reunió extraordinària del Consell de Ministres que se celebra a Madrid per tramitar diverses qüestions d'organització de les eleccions del 21 de desembre.

17.40 h - L'advocat de Forcadell i dels membres d'ERC confia en el "rigor" del Suprem per evitar presó provisional

Andreu Van den Eynde, l'advocat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dels consellers membres d'ERC, així com de la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, confia en el "rigor tècnic" del Tribunal Suprem (TS) per evitar presó provisional. En un contacte amb la premsa des dels passadissos del Parlament, el lletrat s'ha mostrat confiat que els magistrats del TS no dictin mesures cautelars per als querellats. Així mateix, Van den Eynde ha alertat d'una situació judicial "d'assetjament" cap als líders sobiranistes, però ha negat que els dirigents busquin esquivar la vigilància penal. "Tothom donarà resposta al procediment penal", ha asseverat.

17.30 h - El ferri que allotja policies al Port de Tarragona allarga la seva estada fins al 15 de novembre

El vaixell de grans dimensions atracat al Port de Tarragona que acull agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil des de dies abans del referèndum torna a allargar la seva estada, ara fins al 15 de novembre, segons han confirmat a l'ACN fonts de l'Autoritat Portuària. El ferri va atracar a Tarragona el 20 de setembre, però l´autorització s´ha anat prorrogant en diverses ocasions: el 5 d´octubre, el 18 d´octubre i el 31 d´octubre. L'embarcació, un creuer amb capacitat per a 800 persones, s'estarà amarrat al Moll d´Andalusia almenys fins al 15 de novembre. Es tracta d'una embarcació comercial anomenada 'GNV Azzurra', propietat de la naviliera italiana Grandi Navi Veloci.

17.25 h - La CUP lamenta "un excés d'improvisació en algunes actuacions dels darrers mesos" del procés

La CUP ha assegurat en un comunicat aquest dimarts que "hi ha hagut un excés d'improvisació en algunes actuacions dels darrers mesos" del procés, i de fet consideren que els darrers quatre dies constaten que els dos últims anys "no s'ha fet la feina en la creació i consolidació d'estructures d'estat". En una nota als mitjans, els cupaires han qualificat la compareixença del president Carles Puigdemont des de Brussel·les "d'acte de dignitat" però li demanen fer acció de govern per tal de "consolidar la república", és a dir, aprovar decrets i obrir el procés constituent. Els cupaires, que demanen "resistir contra l'intent d'imposició de les mesures antidemocràtiques a través de l'article 155", comparteixen amb Puigdemont la denúncia de "l'actuació antidemocràtica i parcial" de l'administració de justícia i de la "impunitat" de l'extrema dreta.

17.00 h - El CGPJ es reuneix dijous a Barcelona en "suport" als jutges de Catalunya

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reunirà dijous que ve a Barcelona, com a "mostra de suport" de la institució als jutges i magistrats que exerceixen a Catalunya. Segons ha informat el CGPJ en un comunicat, després de la reunió, el president de l'òrgan de govern dels jutges i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, es reunirà amb la sala de govern de l'alt tribunal català.

16.30 h - TVE no ha emès la compareixença de Puigdemont

TVE ha estat l'únic canal espanyol que ha optat per no emetre en directe la roda de premsa de Puigdemont.

16.15 h - Hernando, a Puigdemont: "Ara el que ha de fer és donar resposta de les seves responsabilitats davant la justícia"

El portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, ha afirmat que ara "el que ha de fer el senyor Puigdemont és acudir a donar resposta de les seves responsabilitats davant la justícia" pels seus "disbarats" i "violacions de la llei" amb "aquest cop a la democràcia a Catalunya".

"Els seus moviments, no només resulten fruit d'una òpera bufa sinó que resulten absolutament peripatètics", ha dit Hernando en una roda de premsa al Congrés en valorar la compareixença de Carles Puigdemont aquest migdia a Brussel·les.

16.00 h - El PSC veu un "insult a la intel·ligència" i plena d'"incongruències i falsedats" la intervenció de Puigdemont

La diputada del PSC Eva Granados ha qualificat d'"insult a la intel·ligència dels catalans", "victimista" i "plena d'incongruències i falsedats" la intervenció de Carles Puigdemont des de Brussel·les. Des del Parlament, Granados s'ha preguntat com veuran els independentistes que Puigdemont "sigui el primer que abandona el vaixell". Ha afegit que està allà en tant que ciutadà espanyol i català i ha negat que a l'Estat espanyol hi hagi repressió "de cap tipus", al temps que ha assegurat que té "garantit" un judici just a l'Estat. "No entenem quin tipus d'estratègia de defensa és situar-se fora de l'Estat, ell hauria d'estar aquí, ajudar el seu partit a reconduir la situació", ha declarat. La socialista també ha apuntat que és una incongruència que hi hagi consellers cessats aquí mentre Puigdemont parla de "repressió": "Als que estan aquí no se'ls aplica?", s'ha preguntat.

15.50 h - "Desafiament democràtic" i "interpel·lació a Europa", la compareixença de Puigdemont a la premsa internacional

La presència i posterior compareixença de Carles Puigdemont a Brussel·les han protagonitzat els titulars dels principals diaris internacionals. La majoria destaquen que Puigdemont "accepta el desafiament democràtic" del 21D i que el president "ha interpel·lat Europa" perquè "reaccioni". El diari nord-americà ´The New York Times´ apunta que el fet que els partits independentistes participin en les eleccions del 21D vol dir que "accepten que segueixen formant part d´Espanya" i que això suposa "una concessió que no és menor". Per la seva banda, el ´Financial Times´ diu que la situació catalana és un "gran desafiament per a la Unió Europea". ´Liberátion´ assegura que Puigdemont "convida el govern espanyol" a respectar el resultat de les eleccions, mentre que ´Der Spiegel´ afirma que "Puigdemont vol continuar lluitant per una Catalunya independent des de Brussel·les".

15.45 h - El primer ministre belga diu que Puigdemont "té els mateixos drets i deures" que qualsevol europeu, "ni més ni menys"

Charles Michel ha assegurat en un comunicat que Carles Puigdemont "té els mateixos drets i deures" que qualsevol altre ciutadà europeu, "ni més ni menys". Michel ha negat que Puigdemont sigui a Brussel·les per una "invitació o iniciativa del govern belga". "Segons les pròpies paraules del senyor Puigdemont, ha vingut a Brussel·les perquè és la capital d'Europa. Serà tractat com qualsevol altre ciutadà europeu", ha dit el primer ministre belga. Michel ha fet, de nou, una crida "al diàleg polític a Espanya per resoldre una crisi política dins de l'ordre nacional i internacional". El primer ministre belga també ha dit que mantindrà "contactes diplomàtics regulars" amb el govern espanyol en el marc de "les circumstàncies actuals".

15.30 h - Totes les imatges de la compareixença de Puigdemont a Brusel·les

Veure Galeria

15.20 h - La CUP convoca assemblea nacional extraordinària pel diumenge 12 de novembre per afrontar el 21-D

La CUP ha convocat per el diumenge 12 de novembre una assemblea nacional extraordinària que debatrà sobre l'escenari polític a Catalunya a partir del ple del 27-O al Parlament però també amb la mirada en les eleccions per al 21-D que ha convocat el govern espanyol, a través de l'aplicació de l'article 155. De moment, una reunió del Consell Polític aquest dissabte a Perpinyà servirà per concretar l'organització i el debat de l'assemblea, en base a la posició interna que fixaran aquesta setmana les assemblees locals i territorials de l'esquerra anticapitalista, segons fonts de l'organització.

15.15 h - Forn veu "impossible" una pena de presó perquè el delicte de rebel·lió és equiparable al de terrorisme

El conseller cessat pel 155 Joaquim Forn ha considerat "impossible" que un judici contra el govern acabi amb presó. "Seria increïble. Vull recordar que ara mateix el delicte de rebel·lió és equiparable al de terrorisme", ha afegit el titular d'Interior en la roda de premsa que el president Carles Puigdemont i set dels seus consellers han fet des de Brussel·les.

15.10 h - Primera presa de contacte entre el Ministeri d'Educació i el Departament d'Ensenyament després de l'aplicació del 155

El primer dia laborable després de l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol, el Ministeri d'Educació es va posar en contacte amb el departament d'Ensenyament. Un representant del Ministeri va mantenir una conversa telefònica aquest dilluns a la tarda a Lluís Baulenas, secretari general del Departament i actualment, al capdavant de l'administració catalana, després de la destitució de la consellera Clara Ponsatí.

Fonts del Departament han assenyalat que va ser una primera presa de contacte en la qual, el Ministeri es va posar a disposició del Departament però no es va entrar en més detall. Baulenas va accedir al càrrec de secretari general aquest estiu rellevant Maria Jesús Mier, després que Clara Ponsatí substituís Meritxell Ruiz com a consellera d'Ensenyament.

15.00 h - El suport a la independència es dispara després de l´1-O amb un 48,7% mentre el ´no´ cau fins al 43,6%, segons el CEO

El suport a la independència de Catalunya es va disparar fins al 48,7% després del referèndum de l´1 d´octubre i la repressió policial, mentre el rebuig al projecte sobiranista va retrocedir fins al 43,6%, segons es desprèn de l´última onada del baròmetre del Centre d´Estudis d´Opinió (CEO). Respecte de l´última enquesta del juny del 2017, el suport a la via independentista ha crescut 7,6 punts, mentre que el rebuig ha caigut 5,8 punts i es queda amb un 43,6%. Així, segons aquesta enquesta, realitzada entre el 16 i el 29 d'octubre, el percentatge d'adhesió a l'independentisme és el més elevat des del juny del 2015.

14.50 h - Boya: "Avui és un reconeixement que la república no es podia fer efectiva, hi havia coses que no s'havien ni muntat"

La fins ara diputada de la CUP Mireia Boya ha criticat d'entrada la intervenció de Carles Puigdemont des de Brussel·les: "Constatem que no s'havia preparat tot, i avui ha estat un reconeixement públic que la república no es podia fer efectiva des de la institucionalitat, perquè hi havia coses que no s'havien ni muntat", ha assegurat la cupaire en una entrevista aquest dimarts al migdia a Catalunya Ràdio. Per contra, Boya ha aplaudit "l'acte de dignitat" de Puigdemont en referir-se al "govern legítim de Catalunya", una tesi que la CUP defensa des del ple del 27-O.

També comparteixen amb Puigdemont la crítica a la "manca de garanties a la justícia de l'estat espanyol" i ha traslladat el seu suport al Govern cessat, als membres de la Mesa del Parlament i als líders de l'ANC i Òmnium Cultural. De cara a les eleccions del 21-D, Boya ha insistit que està en mans de la militància cupaire decidir si concorren a les eleccions però ha preguntat a qui avala el "relat de plebiscit contra el 155" quins són els plans per l'endemà: "I el 22-D què hi ha?".

14.40 h - Albiol afirma sentir una "enorme vergonya" que Puigdemont "vagi al cor d'Europa a mentir"

El president del Partit Popular Català (PPC), Xavier Garcia Albiol, ha assenyalat que les paraules de Puigdemont durant la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts a Brussel?·es li han provocat una "enorme vergonya". Troba "irresponsable" que digui que corre perill a Catalunya i considera que "encara no s'ha assabentat que ja no és president de la Generalitat" sinó "un ciutadà normal, això sí, amb problemes seriosos amb la justícia". En roda de premsa, el líder dels populars catalans afirma que les eleccions del 21 de desembre són una "oportunitat" per "guanyar davant de l'insult i de la mentida de l'independentisme" i per "seguir des del Govern treballant per mantenir el que ha iniciat Rajoy amb aplicació de l'article 155".

12.30 h - La CE diu que no ha tingut cap contacte amb Puigdemont en les últimes hores

La portaveu de la Comissió Europea (CE), Mina Andreeva, ha afirmat aquest dimarts que la CE no ha tingut cap contacte amb Carles Puigdemont, en les últimes hores. Preguntada sobre si el president del govern català ha contactat la CE des que es troba a Brussel·les, Andreeva ha respost que, segons el seu coneixement, "aquest no ha estat el cas". En resposta a un periodista que ha preguntat si la situació política catalana ja no és només un afer intern espanyol a causa de la presència de Puigdemont a Bèlgica, la portaveu de la CE ha reiterat que la posició de la CE envers Catalunya "no ha canviat i ha estat explicada moltes vegades". "Res no ha canviat", ha dit Andreeva.

14.18 h - Junqueras presideix la reunió dels consellers que s'han quedat a Barcelona

Els consellers del Govern el cessament del qual va anunciar divendres passat el president del Govern central, Mariano Rajoy, i que segueixen a Catalunya celebren aquest matí al Parlament una reunió informal, presidida per Oriol Junqueras.

Poc després que Carles Puigdemont -que com la resta del seu executiu no es dóna per cessat- comparegués a Brussel·les per explicar els seus plans, diversos membres del seu gabinet, com Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva o el propi Junqueras es reuneixen a la sala 9 del Parlament.

13.56 h - Domènech: "Entre el discurs de Puigdemont, Vila i Junqueras hi ha un abisme"

El coordinador general de Catalunya en Comú (CatComú), Xavier Domènech, ha piulat a la xarxa aquest dimarts al migdia després de la intervenció del president Carles Puigdemont des de Brussel·les. "Entre el discurs de Puigdemont, el de Santi Vila i el de Junqueras hi ha un abisme", ha escrit en referència també a les entrevistes que han dut a terme les darreres hores el líder d'ERC i l'exconseller. En la mateixa piulada, Domènech ha apostat en aquest sentit per "reconstruir més enllà d'aquest abisme".13.40 h - Puigdemont nega que demani asil polític a Bèlgica i assegura que és a Brussel·les per actuar amb "llibertat i seguretat"

Carles Puigdemont ha negat que estigui a Brussel·les per demanar asil polític a Bèlgica. "Som a la capital d'Europa. No és una qüestió de política belga. Soc aquí per actuar amb llibertat i seguretat", ha assegurat des d'una roda de premsa al Press Club Brussels. Puigdemont també ha afirmat que tornarien a Catalunya "immediatament" si l´Estat els assegurés un judici "independent i amb separació de poders". D'altra banda, ha definit les eleccions del 21 de desembre convocades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com un "repte" que s'entoma amb "totes les forces". I ha dirigit una pregunta molt clara al govern espanyol i al bloc que defensa l'aplicació del 155. "Esteu disposats a respectar els resultats siguin els que siguin, sí o no?", ha preguntat per després afegir que la part catalana sí que s'hi compromet.

12.48 h - Reunió al Parlament per seguir la compareixença de Puigdmemont

El vicepresident Oriol Junqueras i diversos consellers cessats per l'article 155 es reuneixen aquest migdia al Parlament per seguir la compareixença del president Carles Puigdemont des de Brussel·les. Els consellers han començat a arribar a la cambra catalana quan faltaven pocs minuts de les 12 h del migdia i s'han dirigit a la zona dels despatxos de JxSí. Hi han entrat, almenys, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull. En la roda de premsa, Puigdemont, acompanyat d'alguns dels consellers, haurà d'aclarir si té la voluntat de demanar asil polític i el motiu pel qual estan a la capital de Bèlgica. Aquest dilluns ha transcendit que el president s'ha posat en contacte amb un advocat flamenc especialitzat amb drets humans.

12.33 h - Rull: «Hi ha una distribució, membres del Govern; tot està parlat i perfectament pautat»

Josep Rull, un dels consellers cessats pel govern espanyol en virtut de l'article 155, ha aportat llum al perquè hi ha part del Govern a Bèlgica i l'altra a Catalunya. Hi ha hagut una "distribució" de consellers, diu: "Tot està parlat i perfectament pautat". Rull ha apuntat que cal "internacionalitzar" el procés i deixar clar que la querella plantejada pel fiscal general de l'Estat està presentada "en termes clarament ideològics".

11.55 h - Primeres imatges de Puigdemont a Brussel·les

Les primeres imatges de Puigdemont a Bèlgica, on se'l veu acompanyat de l'empresari i exregidor de CiU a Girona, Jami Matamala, les ha recollit en un vídeo el corresponsal a Brussel·les d'Expansión.

Són imatges preses a la porta de la seu de l'European Free Alliance, el partit europeu on està integrat ERC.

11.46 h - Una compareixença per explicar els motius de la visita a Bèlgica

Durant la roda de premsa, Puigdemont farà una explicació sobre els motius pels quals són a la capital europea i com està la situació ara mateix. Comptarà amb la presència dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (PDECAT), Jordi Solé (ERC) i Josep-Maria Terricabras.

11.37 h - Màxima expectació a Brussel·les

Juan Sanhermelando, periodista d'El Espanyol ha piulat una foto de la sala on Puigdemont ha de comparèixer, plena ja una hora abans de començar l'acte.

El lloc no s'ha confirmat fins les 11 del matí, i ha estat via Twitter.

11.26 h - Dastis veuria «sorprenent» que Bèlgica concedís asil a Puigdemont

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, diu que seria "sorprenent" que Bèlgica concedís asil polític al president Puigdemont "en unes circumstàncies com l'actual", després que aquest dilluns es fes públic que tant el president com cinc consellers es troben en aquest país europeu. En una entrevista a la Cadena SER, el ministre d'Exteriors ha comentat que aquest dilluns va contactar amb el seu homòleg belga pels "rumors que circulaven" i que aquest es va posar a la seva disposició. Sobre la reacció del govern espanyol si Puigdemont acaba demanant asil, Dastis ha apuntat a un "ja veurem" i ha dit que contactarien amb l'executiu belga, tot i que la decisió, ha recordat, la prenen els jutges.