Els grups parlamentaris de Cs, PSC i PPC han retret al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que no hagi inclòs a l'informe de l'1-O les "irregularitats" que asseguren que hi va haver durant la sessió plenària dels dies 6 i 7 de setembre del 2017. Els més crítics han estat els portaveus de Cs i PPC, Carlos Carrizosa i Santi Rodríguez -respectivament-, que han acusat Ribó d'estar al servei de l'independentisme i no de tota la ciutadania. De fet, Rodríguez ha demanat la dimissió del Síndic, durant el debat per la presentació del text en sessió plenària aquest dimecres a la tarda. Al seu torn, JxCat, ERC, CatECP i la CUP han aplaudit el document de Ribó, i han carregat contra la "repressió" de l'Estat.

El diputat de JxCat Antoni Morral ha assegurat que a banda de ser una "vivència col·lectiva d'unitat republicana" l'1-O va tenir una "altra cara de la moneda". "La de la repressió", ha afegit en intervenir al debat dels grups després de l'informe que ha presentat el Síndic. Veu el tret de sortida en els escorcolls i les detencions del 20 de setembre i considera que des de llavors l'Estat ha "embogit" per combatre-ho. "Les imatges pegant a tort i a dret per reprimir l'exercici del vot han estat grotesques i doloroses, desemmascarant el dèficit democràtic de l'Estat, que no li importa posar en risc els fonaments de l'estat de dret", ha resolt Morral.

Al seu torn, la diputada d'ERC Adriana Delgado ha asseverat que en el moment "difícil" actual cal recuperar "l'esperit de l'1-O". La dirigent republicana ha destacat que el dia del referèndum va haver-hi un gran esforç ciutadà i col·lectiu per blindar les institucions i assegurar les urnes: "És el que cal tenir en compte i preservar", ha constatat. Perquè, segons Delgado, la defensa de la democràcia, les llibertats i els drets individuals està per damunt de què va votar qui.

D'altra banda, el diputat de CatECP Joan Josep Nuet ha reivindicat que el Síndic és una de les institucions més importants de control democràtic que hi ha a Catalunya. Tot seguit, l'exmembre de la Mesa ha demanat que els polítics siguin conscients de les "limitacions" de l'1-O. Nuet ha apuntat que la "repressió desfermada" dels cossos policials de l'Estat durant el referèndum és una "pàgina negre" que no pot quedar impune, però ha subratllat que no es pot utilitzar l'1-O per donar continuïtat a polítiques que no tenen "prou suport social". "L'1-O té vàries cares", ha sentenciat Nuet.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha assegurat que "no només es deriva" de l'informe del Síndic sinó "simplement dels fets" que s'ha produït una "autèntica voladura de l'Estat de dret" els darrers mesos. De fet, ha acusat l'Estat d'actuar de la forma "més repressiva per fer política contra l'independentisme". Els cupaires també han instat el Síndic a analitzar la "doble discriminació de gènere" a les dones per l'1-O i han carregat contra el ministeri fiscal per no haver "actuat" després de la "violència policial" durant l'1-O.

"El defensor del procés"

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha atacat amb duresa el discurs del Síndic de Greuges. En una intervenció molt contundent, el dirigent del partit taronja s'ha referit a Ribó com a "un engranatge més de la maquinària del procés", a més de descriure'l com a "rosca, roda dentada, palanca" i "una pota més" de l'independentisme. De fet, Carrizosa l'ha equiparat a l'ANC, a les ambaixades, a TV3 i al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). "Si els que no som separatistes hem d'esperar que vostè ens defensi, estem arreglats", ha sentenciat el dirigent de CS. Finalment, el diputat constitucionalista ha conclòs que Ribó "no és el defensor del poble, sinó del procés.

Des de les files socialistes, la diputada Assumpta Escarp ha lamentat que l'informe del Síndic no reculli la "causa" de l'1-O. És a dir: "el trencament de la legalitat, la vulneració de drets, no atendre requeriments dels lletrats, ni Garanties ni el Constitucional". "Tots hem vist les fotos on lluïen com un premi els requeriments", ha retret Escarp als independentistes abans de celebrar un "referèndum il·legal". "Dol veure el Síndic justificar el trencament de la legalitat", ha resolt la diputada dels socialistes al ple aquest dimecres.

Escarp espera també que el Síndic esbrini en un informe més complet i es va "pressionar" els alcaldes socialistes de cara l'1-O, si els locals d'atenció primària van patir conseqüències per ser seus electorals o si es van "malversar fons". Els socialistes veuen al fons de tot plegat "responsabilitats polítiques", tant en mantenir un "referèndum unilateral" com en voler frenar-lo "per la força".

Finalment, el portaveu del PPC, Santi Rodríguez, ha criticat que Ribó només dediqui una línia a parlar del ple dels dies 6 i 7 de setembre. "Ja no deu ser el Síndic de les persones, sinó de l'Univers independentista", ha deixat anar.

Ribó ha criticat les "agressions" dels cossos policials a gent "que tenien com a sola arma una cosa que es diu papereta de vot" i la regressió en matèria de drets que es va produir. El Síndic ha reconegut que va participar llavors d'un procés per intentar obrir "fils de contacte" entre l'Estat i el govern català i ha lamentat el fracàs assolit. Tot i això, ha insistit que la solució passa per obrir aquest diàleg i ha emplaçat totes les parts a fer-ho.