La plataforma Espai Democràcia i Convivència, que integren entitats, sindicats i organitzacions de la societat civil catalana han convocat una manifestació el 15 d'abril del 2018 a Barcelona coincidint amb els sis mesos de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L'objectiu de la manifestació és «defensar les institucions catalanes, la convivència, la cohesió social i els drets i llibertats fonamentals de la ciutadania que s'han vist vulnerats al nostre país», segons expliquen els organitzadors, a la vegada que reclamar l'alliberament dels líders independentistes presos.

Qui organitza la manifestació del 15 d'abril?

El grup impulsor de l'Espai Democràcia i Convivència està format per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), CCOO de Catalunya, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global, Òmnium Cultural, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Unió de Pagesos i UGT de Catalunya i el tercer sindicat majoritari a Catalunya, la USOC.

Horaris i recorregut de la manifestació (ALERTA NOU CANVI)

La manifestació del diumenge 15 d'abril començarà a les 12.30 h del matí a la Plaça d'Espanyade Barcelona, des d'on recorrerà l'avinguda del Paral·lel. Inicialment es va convocar a les 11.00 h al Passeig de Gràcia.

Aquest és el recorregut de la manifestació d'aquets diumenge 15 d'abril:

A Plaça d'Espanya s'hi pot arribar amb les línies de Metro L1 i L3. També amb els autobusos 13, 23, 50, 91, 150, H12, H16 i D20. De tota manera, si hi ha gran afluència de gent, aquests serveis es poden veure afectats.

Quan a desplaçar-s'hi en autobús des d'altres ciutats catalanes, de moment ja s'han omplert 550 busos. Els organitzen les delegacions locals de l'ANC i Òmnium.

Què volen aconseguir els organitzadors de la protesta?

"La nostra vocació no és la de pressionar ningú", va explicar dies en rere en la presentació de l'Espai el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, qui va ressaltar que, més enllà de posar contra les cordes els partits polítics, es vol oferir una "xarxa" per "garantir la sortida d'aquest bloqueig institucional".

  • Cartell de la manifestació del 15 d'abril

I va voler marcar distàncies amb les grans mobilitzacions de la Diada: "Això no és l'Assemblea ni la manifestació 10-J", ha dit en la roda de premsa de presentació de la plataforma el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, fent referència a les grans i multitudinàries mobilitzacions de la societat civil convocades per l'ANC o l'organitzada el 10 de juliol de 2010 en la que es van reunir centenars de milers de catalans al centre de Barcelona per rebutjar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que implicava una retallada a l'Estatut de Catalunya reformat i aprovat en referèndum dos anys abans.

A més a més de la manifestació del 15 d'abril, la plataforma també prepara cicles de debat.

Restriccions per la manifestació

Les limitacions començaran a partir de les 7 del matí i no es recuperarà la normalitat en la mobilitat fins, com a mínim, les 3 de la tarda, després que acabi la manifestació i també una pedalada popular prevista pel mateix diumenge. La Guàrdia Urbana de Barcelona recomana moure's en transport públic, especialment en metro o en tren si es prové d'altres localitats, en bicicleta o a peu. Una de les zones més afectades serà la del Paral·lel, entres les 12 del migdia i les 3 de la tarda, ja que la manifestació començarà des de plaça d'Espanya i baixarà per l'avinguda del Paral·lel.

Presència del món casteller a la manifestació

Un bon nombre de colles castelleres catalanes seran presents a la concentració d'aquest 15 d'abril a la plaça d'Espanya de Barcelona per reclamar l´alliberament dels presos polítics. Caldrà veure com es concreta la seva participació, ja que des de la Coordinadora de Colles Castelleres es debat si s'aixequen pilars o castells simultanis al final de la manifestació o repartir les formacions al llarg del recorregut.

La UGT ratifica la seva participació a la manifestació

El secretari general de la Unió General dels treballadors (UGT), José María Álvarez, ha ratificat el suport de la seva organització a la manifestació del 15 d'abril a Barcelona per reclamar, entre altres coses, l'alliberament dels polítics independentistes en presó preventiva, però ha destacat que el "realment important" d'aquesta protesta serà defensar la "normalització" de la situació.

Catalunya en Comú Podem també serà a la marxa del 15 d'abril

El president del grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Xavier Domènech, ha anuncia en una entrevista a La Vanguardia que el pròxim 15 d'abril participarà en la manifestació convocada per la Taula per a la Democràcia i la Convivència per reclamar l'alliberament dels polítics independentistes presos.