El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va advertir ahir que el seu partit no donarà suport al Congrés als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2018 si, a canvi del suport del PNB, el Govern concedeix al País Basc la gestió de la Seguretat Social o ofereix «privilegis» als presos d'ETA.

«Si el pacte amb el PNB sobre els pressupostos suposa trencar la caixa única de la Seguretat Social o donar nous privilegis als presos etarres, Ciutadans no votarà a favor d'aquests comptes», va declarar en roda de premsa a la seu de Cs després de la reunió de l'Executiva permanent. Villegas va assenyalar que aquesta qüestió no es pot convertir en «moneda de canvi amb els nacionalistes bascos per obtenir el seu suport als pressupostos» i que la negociació per tirar endavant els comptes públics tampoc pot «emparar» la concessió de «privilegis per als presos d'ETA». Els «privilegis» a etarres -en referència al traspàs al Govern basc de la gestió de les presons i, sobretot, a l'acostament dels presos de la banda terrorista a presons del País Basc- no són acceptables per a Ciutadans, tampoc després de la «declaració parany» amb la qual ETA ha anunciat la seva propera dissolució.

Oposició a l'acord

La formació taronja s'oposarà a aquest tipus de concessions si finalment es produïssin i si «es lliguen» a la negociació dels PGE, encara que el diputat va admetreque de moment no tenen la confirmació que el PP i el PNB les hagin pactat i només coneixen el que s'ha publicat en la premsa. «Esperem que el PP i el PSOE, que regalaran el cuponazo al PNB, no li atorguin nous privilegis», va dir Villegas sobre l'actualització del Concert Econòmic i el contingent basc al novembre de l'any passat.