L'exdelegat del Govern a Catalunya i president del PP a Girona, Enric Millo, va revelar ahir que es reunia en secret amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, quan tots dos ocupaven els seus anteriors càrrecs.

En una conferència impartida a l'escola d'estiu de Societat Civil Catalana que portava per títol «El dret a explicar la veritat», Millo va assenyalar que aquestes trobades no transcendien a la premsa per voluntat de Puigdemont, que volia «mantenir el relat que no hi havia diàleg», i va deixar entreveure que aquestes trobades es mantenien al Palau de Pedralbes.

«El Govern d'Espanya mai es va negar a dialogar, es va negar a negociar», va aclarir Millo, que també va retreure a Puigdemont que la seva actitud en aquestes trobades fos de «no insisteixis, no ens interessa res d'això», en referència als oferiments del delegat.

Millo va negar qualsevol responsabilitat en les càrregues policials als centres de votació durant la jornada de l'1-O ja que «quan la policia actua com a policia judicial el Govern se'n desentén», i va assenyalar que la policia va actuar en 13 col·legis.

El que va ser delegat del Govern va defensar el grau d'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya per destituir l'anterior Govern: «Pensar en alguna cosa més forta que això seria situar-se fora de la democràcia».

«Ni el president, ni cap dels que van intentar donar el cop a la democràcia, estan asseguts ara al Govern català perquè es va restablir la democràcia», va dir sobre el 155 i els consellers destituïts.

Així, Millo va assenyalar que Mariano Rajoy ha estat l'únic president del Govern que «no ha cedit en res davant els nacionalistes», pel que considera que les crítiques cap a l'expresident són «injustes», ja que «Catalunya segueix formant part d'Espanya gràcies a l'anterior Govern».

Es va referir a la declaració unilateral d'independència de Catalunya del mes d'octubre passat com el succés més greu en la història d'Espanya «des del 1939», i va dir que a Europa no es destituïa un govern democràticament elegit des de la Segona Guerra Mundial.

D'altra banda, va criticar la Generalitat per haver intentat «aprofitar-se del traspàs de competències per crear la sensació que l'Estat no és aquí». Va indicar que l'anomenada «operació diàleg», promoguda pel govern del PP, estava enfocada a la societat catalana i ha xifrat en 109 les visites de ministres a Catalunya des que es va posar en marxa.