«Visca Catalunya!». La veu de Jordi Turull provinent de l'interior de la presó de Lledoners va arribar amb força ahir a la nit a l'esplanada de darrere del centre penitenciari, on s'estava projectant un film sobre l'afusellament de Lluís Companys, 13 dies d'octubre, que estava sent seguit per centenars de persones. L'acte havia estat convocat per la plataforma Omplim Lledoners amb motiu de la jornada reivindicativa de l'1-O, com una mostra més de suport als presos independentistes.

Cap a 3/4 de 9 del vespre, la projecció es va aturar perquè era l'hora que Joan «Bonanit» donés, tal com fa cada vespre amb un megàfon, la bona nit als polítics empresonats, just a l'hora en què es desplacen a les seves cel·les, com la resta d'interns. El Joan és un noi bagenc que es vol mantenir en l'anonimat i que du a terme aquest gest des que van arribar els primers polítics independentistes al centre penitenciari.

Quan la pel·lícula es va inter-rompre, els assistents van poder escoltar clarament la veu de Jordi Turull, tot identificant-se amb el seu nom, i cridant a continuació «Visca Catalunya», un crit que va ser respost amb un «Lliure!» pels congregats, amb emoció i entusiasme. A continuació, Joan «Bonanit», tal com fa cada vespre, va pronunciar, un a un, el nom dels polítics i els va donar la bona nit, moment en què es va sentir com Turull contestava dient «bona nit, Joan, i bona nit a tothom!».

«Avui ens ha contestat Jordi Turull, però altres dies ens contesta Oriol Junqueras i tota la resta de presos polítics», recordava anit el regidor santjoanenc Jordi Pesar-rodona, que era a l'esplanada de Lledoners presentant la projecció del documental. «Sempre contesta algú des del pati, a l'hora en què han d'anar a la cel·la», afegia Pesarrodona.

De fet, l'esplanada de Lledoners és un punt privilegiat, ja que es troba en un turó enlairat just darrere de la presó. Diumenge al vespre, la vigília de l'1-O, la convocatòria de Música per la Llibertat hi va congregar més gent que mai, més de 5.000 persones. Ahir, no es va arribar a aquesta xifra, però s'hi va acostar. Centenars de persones van omplir de nou l'esplanada, moltes de les quals amb cadires plegables, per veure la projecció, a través d'una pantalla, de la pel·lícula 13 dies d'octubre, que relata el judici sumaríssim i l'afusellament de Lluís Companys, i que el 2016 va ser mereixedora d'un premi Gaudí.

«Fa goig de veure altre cop el pla de Lledoners ple de gom a gom», va expressar Pesarrodona al públic abans de la projecció del film, tot donant les gràcies a totes les persones que aporten els mitjans necessaris per dur a terme els actes a Lledoners. Incloent-hi, va dir expressament, «la gent que ens deixa el camp» on es fan les activitats, «que s'hauria de llaurar i que ja hauria d'estar llaurat», va dir. «Però ens continuen deixant aquest fantàstic camp, deixant de guanyar uns diners», va expressar el regidor santjoanenc agraït.

Dues de les organitzadores d'Omplim Lledoners, la Gemma i l'Angelina, van presentar aleshores la pel·lícula, tot constatant que «hi ha paral·lelismes increïbles» entre el judici injust a Lluís Companys l'any 1939 i la situació actual dels nou polítics independentistes, que continuen empresonats de forma preventiva per rebel·lió i sedició. Durant la projecció de la pel·lícula, el públic va poder omplir una urna amb targetes amb missatges personals adreçats als presos de Lledoners.

A partir de diumenge vinent, les properes concentracions de Música per la Llibertat ja no es faran al vespre, com fins ara, sinó a una nova hora, més adient a l'època: les 12 del migdia.