El conseller d'Interior, Miquel Buch, va dir ahir al Parlament que l'actuació dels Mossos d'Esquadra davant les concentracions del 29-S i de l'1-O «en general van assolir els objectius pretesos» i ho van fer amb un ús «contingut i limitat de la força que legítimament pot emprar la policia». Durant la compareixença a la comissió parlamentària d'Interior del Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre els dispositius policials dels dies 29 de setembre i 1 d'octubre, també va reconèixer que han observat «situacions individualitzades on el comportament del policia actuant genera dubtes i controvèrsia», i per aquest motiu s'ha ordenat i posat en marxa una «anàlisi exhaustiva».

«Considerem que l'actuació de la nostra policia va ser ambdues jornades generalment ajustada als objectius que calia assolir», va assegurar el conseller. «Fem autocrítica quan cal, però avui s'ha de remarcar l'excel·lent feina que va fer la nostra policia els dos dies, que va evitar, en el cas del 29 de setembre, que dues manifestacions xoquessin amb resultats incerts, però que eren eventualment molt inquietants i que avui estaríem lamentant», va indicar.

També es va mostrar satisfet que «a l'1 d'octubre d'enguany els milers de manifestants d'arreu del país poguessin manifestar-se en pau i seguretat, aïllant-se la minoria violenta que pretenia desvirtuar la commemoració». No obstant això, també va dir que han analitzat els fets «per comprovar si hi ha àmbits de correcció i millora». Per això han fet «una anàlisi crítica» del planejament, l'execució, el desenvolupament i finalització dels diferents dispositius.

D'altra banda, Buch va defensar el dret a manifestació de Jusapol, el sindicat policial que a la convocatòria indicava que faria un homenatge als agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil que van intervenir l'1 d'octubre del 2017 per evitar el referèndum.

El conseller va dir que «la doctrina dels tribunals fixa molt clarament que no n'hi ha prou amb la mera sospita o la possibilitat que la mateixa produeixi una alteració, sinó que qui adopta aquesta decisió ha de posseir les dades objectives suficients, a través de criteris d'experiència, que la concentració produirà amb tota certesa un desordre públic».

Els grups de l'oposició, però, van considerar que el dispositiu dels Mossos d'Esquadra davant el Parlament l'aniversari de l'1-O va ser insuficient. El diputat de Cs Matías Alonso va assegurar que el dispositiu estava dimensionadament a la baixa, i va criticar que hi va haver un «vessant polític» en l'actuació dels agents i que van rebre una ordre d'inactivitat o inacció.

El diputat del PSC Carles Castillo va considerar que Interior va frenar l'actuació dels agents «en funció d'uns interessos polítics».

L'1 d'octubre «hi va haver el risc evident que unes persones violentes i agressives» entressin al Parlament, va defensar el diputat socialista, que va declarar que els comandaments policials van demanar en reiterades ocasions poder dispersar la manifestació.

El diputat dels comuns Joan Josep Nuet també va opinar que els dispositius del 29 de setembre i de l'1 d'octubre «no van ser correctament dimensionats ni executats».