La ministra de Justícia, Dolores Delgado, no va aclarir ahir si el Govern espanyol té intenció d'indultar els presos del procés en el cas que siguin condemnats, com li va exigir Cs, al qual va acusar de voler que l'Executiu cometi una il·legalitat avançant-se a tot el procediment judicial.

Cs, en aquesta ocasió a través del seu responsable de Justícia, Ignacio Prendes, va tornar a demanar al Govern central en una interpel·lació a la ministra que «dissipi els dubtes» sobre les intencions de l'Executiu sobre l'aplicació d'aquesta mesura de gràcia.

Després d'escoltar la ministra, Prendes va dir que ja no està preocupat sinó «aterrit» perquè considera que les seves declaracions aventuren que el Govern espa-nyol està disposat a cometre «una traïció als valors constitucionals» i al poble espanyol en concedir l'indult als «colpistes» independentistes. Una conclusió que va extreure després que Delgado expliqués la llei d'indults, del 1870, que, entre altres coses, estableix que qualsevol pres, amb sentència ferma i per qualsevol delicte, pot beneficiar-se d'aquesta mesura especial. Per tant, va remarcar la ministra, el que Cs està reclamant a l'Executiu és negar-ho als encausats, «fet que pel seu compte seria contrari a la llei».

Amb bastant detall, Delgado va anar donant explicacions de tots els passos que inclou el procediment d'indults, per concloure que el grup taronja, en un exercici de ficció, ja ha condemnat els presos del procés, amb sentència ferma, i sense respectar la presumpció d'innocència, i tot això amb l'objectiu de «desgastar» l'Executiu.

«Lluny de conformar-se amb demanar al Govern central que cometi una il·legalitat, vostès, que tant diuen que defensen la legalitat, priven d'un cop de ploma dels seus drets els encausats», va criticar Delgado. Al contrari que Cs, va dir que l'Executiu respectarà la presumpció d'innocència de tots els ciutadans i no s'avançarà als tribunals. En tot cas, va reiterar que «el nou gènere de la justícia ficció» que utilitza Cs és greu perquè dona per bons fets que no s'han produït i ho fa només com a arma política.

Cap dels arguments va satisfer Prendes, qui va insistir a exigir una resposta sobre els plans de l'Executiu en matèria d'indults i va dir que la resposta que li donava la ministra era «la seva jura de Santa Gadea constitucional» en referir-se a la llegenda sobre la suposada promesa que el Cid va obligar a fer al rei Alfons VI que no havia matat el seu propi germà. I va advertir que si la ministra no es compromet explícitament a no concedir l'indult als líders del procés, en el cas de resultar condemnats, l'actual legislatura «no pot continuar tirant endavant» i el president Pedro Sánchez ha de convocar eleccions.

«Si vostè no es compromet a això, és un punt d'inflexió, aquesta legislatura no pot continuar tirant endavant amb aquesta ombra de dubte, els espanyols no poden continuar confiant en un Govern espanyol que se saltarà els principis constitucionals», va assegurar.