La temporada hàbil de recollida de la tòfona negra s'ha iniciat aquest dijous amb molt bones perspectives a la Catalunya Central. Els experts tenen clar que aquesta serà una de les millors temporades dels darrers anys perquè les pluges constants han fet que aquest fong hagi proliferat.

Tanmateix, el president de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep Alhama, ha alertat a l'ACN que la forta sequera de l'any passat va fer malbé moltes tofoneres i, per tant, ara s'haurà d'avaluar quines conseqüències tindrà això en la producció d'aquest any. Pel que fa al preu, Alhama ha dit que enguany "serà bastant a la baixa" perquè hi haurà competència per part d'altres territoris com Espanya, França o Itàlia.

Després d'una de les pitjors temporades, la de l'any passat, els tofonaires preveuen que aquesta sigui una bona temporada i pugui igualar la del 2015, una de les millors que es recorden.

Josep Alhama, ha explicat que caldrà avaluar les conseqüències de l'any passat, ja que la forta sequera va matar algunes tofoneres. Alhama també ha dit que, enguany, el preu també serà més baix, ja que d'altres països com França o Itàlia també tindran una forta producció i, per tant, la competència serà major. "Com a mínim tindrem un motiu per sortir que l'any passat ni tan sols ho provàvem", ha explicat Alhama.

La tòfona de cultiu, en augment

La tòfona de cultiu és l'única que pot mantenir una certa estabilitat cada any pel que es pot regar i controlar la seva qualitat. Arreu de Catalunya hi ha entre 900 i 1.000 plantacions tofoneres.