Carme Forcadell, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Carles Viver i Pi-Sunyer i l'estudi d'arquitectes RCR -premi Pritzker 2017- van ser guardonats ahir al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat amb la màxima distinció honorífica que atorga el Govern per reconèixer les persones i col·lectius que amb la seva aportació han prestat serveis rellevants a Catalunya.

En la seva intervenció, el president de la Generalitat, Quim Torra, va elogiar els premiats, que «han imprès caràcter a la identitat col·lectiva nacional» catalana sota els pilars «d'anhel de llibertat, cultura i talent», sobre els quals vol construir «la nova Catalunya republicana». El president català va assegurar ahir que la presó preventiva de Carme Forcadell és la «metàfora de la nostra presó col·lectiva», durant l'acte d'entrega de la medalla d'or a l'expresidenta del Parlament, que, en una carta, va denunciar «l'acció repressiva d'un Estat demofòbic».

L'entrega de la medalla a l'expresidenta del Parlament de Catalunya va aixecar les crítiques de Ciutadans. Així, la líder de la formació a Catalunya i cap de l'oposició parlamentària, Inés Arrimadas, va criticar que la Catalunya «processista» doni premis als seus «soldats que se salten les lleis», i va titllar de «degradació» i «humiliació» que la Generalitat entregui la seva màxima distinció a Forcadell i a Pi-Sunyer.