El president del Parlament, Roger Torrent, s'ha reunit amb els set presos de Soto del Real i ha denunciat "l'obsessió malaltissa" amb l'independentisme perquè quan van arribar al centre els funcionaris els van requisar roba de color groc, fotografies on apareixien familiars amb roba d'aquest color o fins i tot un exemplar de la revista 'El Jueves'. Torrent s'ha trobat durant més d'una hora amb tots els presos a una sala i ha assegurat que els veu "forts". "Tenen clar que aniran a acusar al judici, perquè és un judici injust", ha manifestat. El president del Parlament també ha relatat les "condicions extremes" dels presos en el seu dia a dia a Soto del Real. Entre d'altres, lamenta que no tenen calefacció i que al centre -a tocar de la serralada madrilenya- hi fa molt fred. També ha explicat que encara no se'ls han entregat els ordinadors.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha estat la primera visita institucional que els presos han rebut a Soto del Real, després del trasllat el divendres passat. Torrent ha estat una hora i quinze minuts amb tots set a una sala de la presó. En sortir, ha denunciat que els funcionaris de la presó els van requisar en la seva arribada roba de color groc, fotografies on apareixien familiars vestits de groc, exemplars de revistes (com 'El Jueves') o fins i tot un ocell de paper de color groc.

"Quan s'arriba a l'obsessió malaltissa intentant prohibir un color el problema el tenen el conjunt dels demòcrates i no els independentistes", ha dit. Torrent ha aprofitat un cop més per denunciar que el judici al Tribunal Suprem -que començarà el dia 12- "no serà un judici just" i que es jutjaran "unes idees i no uns fets". "És un judici contra drets i llibertats fonamentals, avui ens toca als independentistes asseure'ns al banc dels acusats però més endavant tocarà a les feministes o als antifeixistes; això no va d'independentistes sinó de democràcia", ha manifestat a les portes de la presó.

A petició dels set presos, el president del Parlament també ha transmès la denúncia que estan dins de la presó a unes temperatures molt baixes perquè no funciona la calefacció. "Estan sota unes condicions climatològiques extremes i em demanen que ho faci públic perquè no només els afecta a ells sinó a la resta d'interns", ha relatat a la sortida.

A més, també ha denunciat que encara no tenen els ordinadors, tot i que institucions penitenciaries ha informat que se'ls tornarien aquest dilluns. Els serveis de la presó els ha de revisar per tal de comprovar que, entre d'altres, no tenen accés a Internet.

Torrent, que haurà de declarar com a testimoni al judici a petició de Vox, ha dit que aprofitarà el seu pas pel Suprem per "denunciar la injustícia i intentar denunciar la farsa del judici i el relat que el sustenta". A més, ha afirmat que quan el judici arrenqui també viatjarà a Madrid per donar suport als presos. Com que és testimoni, no podrà accedir a la sala de vistes fins que hagi declarat.

El president del Parlament també visitarà dimarts Carme Forcadell i Dolors Bassa a Alcalà-Meco.

Defensa la posició d'ERC amb els pressupostos

En el dia que ERC ha anunciat esmena a la totalitat als pressupostos de Sánchez, el president del Parlament (també d'ERC) ha dit que fa setmanes que havien advertit de les condicions per accedir a aprovar els pressupostos. "Hem reclamat parlar del dret a l'autodeterminació i treure la política dels jutjats", ha recordat. Per això, amenaça que si no hi ha cap canvi per part del govern espanyol no només es presentarà l'esmena sinó que també es votarà.