Centenars de persones han estat evacuades aquest divendres com a mesura de precaució dels voltants de dues preses propietat de les mineres Val i Arcelor Mittal en l'estat brasiler de Mines Gerais.

Les autoritats brasileres han ordenat aquest divendres a Val SA l'evacuació preventiva d'unes 500 persones d'una zona pròxima a una resclosa en la seva mina Gongo Soco, segons ha informat la companyia minera.

El passat 25 de gener una mina operada per Val es va esfondrar en la localitat de Brumadinho, en el mateix estat, provocant la mort d'una xifra estimada de 300 persones, en el pitjor desastre miner de la història del Brasil.

D'altra banda, els habitants d'una ciutat pròxima a una altra mina en Mines Gerais, operada per Arcelor Mittal, també han estat evacuats, segons els bombers, encara que no han explicat per què estava en risc la resclosa.

Val ha indicat en un comunicat que l'agència minera brasilera va ordenar l'evacuació de la resclosa de Gongo Soco després que la consultora d'enginyeria Walm afirmés que no va ser emès un certificat de garantia sobre les condicions d'estabilitat de la infraestructura.

La minera ha assegurat que intensificarà les inspeccions en la zona, que està instal·lant equips per a detectar vibracions i portarà a consultors internacionals per a avaluar la situació.

Com a mesura de seguretat, 500 habitants de la ciutat de Barão dos Cocais, on està situada la presa, han estat traslladats a un gimnàs pròxim, segons ha informat el municipi en la seva pàgina de Facebook.

També aquest divendres, les autoritats han tancat una terminal portuària operada per Val a Vitòria, en l'estat sud-oriental de Espirito Sant, per problemes de contaminació.

El municipi de Vitòria va informar el dijous que va multar a la minera amb 35 milions de reals (9,5 milions de dòlars) per tirar residus miners al mar. La minera Val va dir en un comunicat que adoptaria les mesures necessàries, encara que va precisar que les recents inspeccions de les autoritats locals no van detectar problemes.