Un total de 42 autobusos han sortit a primera hora del matí de diferents punts de les comarques centrals per assistir a la manifestació convocada per a aquesta tarda a Madrid amb el lema «L'autodeterminació no és delicte». El Bages és la comarca que hi aportarà més gent. Unes 1.300 persones viatjaran amb algun dels 23 autobusos que nolieja l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que, juntament amb Òmnium Cultural i les formacions polítiques independentistes, han convocat la concentració.

Del Berguedà sortiran 8 autocars amb mig miler de persones més. De l'Anoia, en seran 9, mentre que al Solsonès i a la Cerda-nya-alt Berguedà, n'han programat un cadascun.

A Manresa la sortida s'ha programat a les 8 del matí de l'estació d'autobusos. De la resta de poblacions de la comarca del Bages sortiran dels punts habituals. La previsió és arribar a Madrid cap a 2/4 de 3 o les 3 de la tarda. La manifestació s'ha programat per a les 6 i començarà a l'estació d'Atocha. La idea és tornar a partir de les 8 del vespre i arribar a Manresa cap a les 3 o les 4 de la matinada.

Dirigents de l'ANC de Manresa han assegurat que no ha estat fàcil aconseguir tants vehicles. En tractar-se d'un viatge d'anada i tornada el mateix dia, hi han d'anar dos conductors com a mínim, amb la qual cosa els recursos de les companyies de transports eren més limitats que no pas en les habituals manifestacions massives de Barcelona que organitzen les mateixes entitats sobiranistes. «Ha estat laboriós», ha explicat Josep Emili Puig. Al Solsonès, per exemple, ha quedat gent en llista d'espera i «hem intentat gestionar més vehicles però no ha estat possible», segons responsables de l'ANC de la comarca.

D'altra banda, Eudald Camprubí, dirigent de l'ANC a Manresa, ha assegurat que ha estat una sorpresa la resposta de la gent davant la convocatòria a Madrid, que es preveu que sigui «massiva». A més a més, «sabem que hi ha molta gent que hi anirà amb tren o amb cotxes particulars».

El coordinador de l'ANC a Igualada, Daniel Serradó, ha assegurat que serà una manifestació plural i molt diversa, «com ho demostra el gran nombre d'entitats i associacions que s'hi han sumat, no només de Catalunya, sinó també d'altres punts de la península» i de Madrid mateix.

Puig ha assegurat que hi haurà molta gent que es farà càrrec de la seguretat, però que la gent «ha de ser conscient que no som a casa». Per això aconsella «ni provocar ni deixar-se provocar». «Això no vol dir que no puguis portar un llaç groc, però no cal anar fent volar l'estelada» fora de la manifestació en si».

L'autobús de Solsona sortirà a les 7 del matí de l'estació d'autobusos. Els d'Igualada ho faran a les 8, i el de la Cerdanya-alt Berguedà ho farà de Puigcerdà a les 4 de la matinada.

D'arreu de Catalunya es calcula que sortiran més de 500 autocars i 15 trens.

La marxa serà encapçalada, entre d'altres, pel president català Quim Torra, l'expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas i la meitat del Govern. Durant la marxa es preveu que s'hi mostrin urnes i també hi haurà una delegació d'alcaldes que portaran les seves vares, reproduint així la simbologia del sobiranisme i de la declaració unilateral d'independència de l'octubre del 2017.

Segons fonts de l'organització consultades per Europa Press, la manifestació tindrà una pancarta unitària que han acordat tots els col·lectius convocants, i el lema serà «L'autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir». Aquesta pancarta serà portada exclusivament per les entitats socials, com Òmnium Cultural, l'ANC i Esquerra Castellana. Després d'ells, però mai a primera fila, podrà anar la comitiva de polítics i institucions que s'hagin sumat a la marxa.

La manifestació recorrerà el Paseo del Prado des de la plaça de l'Emperador Carlos V i fins a la plaça de Cibeles, on s'ubica l'ajuntament de Madrid. En el trajecte asseguren que hi haurà un bloc d'entitats proconsultes que portaran urnes, i assenyalen «possiblement» que hi haurà també urnes de l'1-O.

L'escenari on se celebrarà l'acte polític de final de protesta no s'ubicarà d'esquena a l'edifici del consistori, sinó que quedarà instal·lat al començament del Paseo de Recoletos.