10 de maig de 2019
10.05.2019

Un policia jubilat acusa la Guàrdia Civil d'«agredir» votants a Sant Joan

Nemesio Fuentes, present a l'IES Quercus, denuncia que la policia no va interlocutar amb ningú

10.05.2019 | 00:19
Un policia jubilat acusa la Guàrdia Civil d'«agredir» votants a Sant Joan
Nemesio Fuentes, ahir al Tribunal Suprem

Un policia nacional jubilat present l'1-O a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, Nemesio Fuentes, va explicar ahir al Tribunal Suprem que la Guàrdia Civil va començar a «agredir» votants sense interlocutar prèviament amb ningú. «En cap moment cap guàrdia civil es va dirigir a ningú per veure si hi havia una solució o es podia entrar d'alguna manera», va lamentar.

Fuentes, que va declarar amb un llaç groc a la solapa, va dir a la Fiscalia que sabia que hi havia una ordre del TSJC per impedir el referèndum, però que aquesta també incloïa que la jornada «es desenvolupés de manera pacífica». El testimoni va explicar que era al costat d'un votant que va llançar una cadira a un guàrdia civil quan entrava per la porta a l'escola, però que la seva percepció és que l'agent va caure quan va trepitjar els vidres que ell mateix havia trencat i que la cadira no el va arribar a colpejar.

L'agent de la Policia Nacional jubilat va explicar que va arribar al col·legi cap a 2/4 de 6 de la matinada i que va formar part d'una mesa perquè s'hi va presentar «voluntari». El fiscal va preguntar qui l'havia designat i la resposta va ser que ho havia fet «ell mateix», fet que va provocar somriures i que la funcionària de la sala avisés el públic que si no paraven la desallotjaria.

Al llarg del matí, ja hi va haver «nerviosisme» per les imatges d'actuacions policials i va explicar que la Guàrdia Civil havia arribat cap a 3/4 de 2 del migdia. «Els vaig veure arribar, en cap moment no van dir ni una paraula, absolutament res», va dir, i va afegir que «van començar a colpejar tots els que hi havia per la part exterior del col·legi».

Segons va relatar, els agents «van agredir la gent per poder entrar per la porta», entre els quals els seus tres fills, dos dels quals van patir «lesions». «Va arribar un guàrdia civil amb una maça i va començar a colpejar la porta, però si hagués preguntat se li hauria dit que la porta s'obria cap a fora i no cap a dins, i que no estava tancada amb clau», va afegir. Fuentes va afirmar que es podria haver evitat «només que haguessin dit que portaven una ordre judicial». A part d'aquest moment, va assegurar que no hava vist que ciutadans agredissin cap policia. De fet, creu que «possiblement» el nombre d'agents superava el de les persones concentrades, que estaven amb les «mans aixecades». Fuentes sí que va admetre que es van cridar insults com «fill de puta» i «cabró».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook