L'alcalde de Callús Joan Badia ha declarat aquest dimarts a la sessió del judici al procés al Tribunal Suprem i ha explicat al detall l'actuació de la Guàrdia Civil a l'escola Jovenut l'1 d'octubre. «Els vaig demanar una autorització per entrar a l'escola, la seva resposta va ser 'ataquem per la dreta' i em van tirar a terra», ha explicat un Badia que en tot moment ha defensat l'actitud pacífica dels seus veïns.

Relacionades

A preguntes de l'advocada Marina Roig, el batlle ha relatat com va intentar, sense èxit, parlar amb el responsable de l'operatiu policial: «Vaig ser a l'escola parlant amb la gent i abans de les 10 em van dir que venia la Guàrdia Civil. Com a alcalde vaig anar a trobar-los. Hi havia una persona que anava a davant i em vaig dirigir a ell. Li vaig dir que on anaven, li vaig demanar l'autorització i em va dir que ell només tenia instruccions orals de la jutge. Vaig creure que amb això no era suficient i mentre estàvem parlant, va donar mitja volta, es va dirigir al guàrdia que anava amb defensa i li va dir, ataquem per la dreta i obrim passadís».

Seguidament, es va produir la coneguda imatge de l'agressió a Badia, que va caure a terra davant la indignació dels veïns: «Al veure aquesta actitud, em vaig posar al davant i em van tirar a terra. Algunes persones em van ajudar a aixecar i ja vaig veure com carregaven contra els meus veïns. I dic carregant, perquè estaven usant la força per aclarir una zona, que és la definició d'una càrrega policial. Hi van estar un quart d'hora o vint minuts fins que van entrar, es van endur el material electoral i van marxar del poble».

Joan Badia ha defensat en tot moment que els veïns de Callús tenien una actitud pacífica: «Els veïns estaven tots asseguts a terra, fent càntics com "som gent de pau" o "som gent pacífica i no terroristes". Al poble som gent pacífica, jo no vaig veure que agredissin cap policia. Hi va haver més de 15 ferits».

A preguntes de Consuelo Madrigal, Badia ha explicat que hi havia unes 80 persones en total al centre de votació bagenc i que ell no tenia cap comunicació oficial del Tribunal Constitucional en la qual s'expliqués que no es podia celebrar el referèndum.

Per acabar, la fiscalia ha preguntat a Badia sobre el paper dels Mossos a Callús: «Als voltants del col·legi hi havia una parella de Mossos d'Esquadra. Van venir a parlar amb mi i em van dir que havien d'entrar a l'escola per retirar el material electoral. Hi havia gent dormint i fent activitats, els vaig dir que jo em feia responsable del que passés».