El Govern italià ha posposat la seva decisió sobre la controvertida proposta del viceprimer ministre i ministre de l'Interior, Matteo Salvini, de multar les ONG que rescaten migrants al Mediterrani. La qüestió figurava en l'agenda del consell de ministres de dilluns que es va prolongar fins a la matinada del dimarts però segons l'agència ANSA la decisió va ser ajornada després que la Presidència italiana hi formulés objeccions.

El projecte de llei formulat per Salvini estipulava que els vaixells privats que rescatessin migrants i ignoressin les instruccions operatives fossin multats entre 10.000 i 50.000 euros quan atraquessin a Itàlia. La multa, que hauria de ser pagada pel capità i els propietaris del vaixell, s'aplicaria quan les ONG es neguessin a lliurar els migrants a les autoritats de Líbia, on al·leguen que aquests són objecte de possibles tortures i abusos.

Els infractors reiterats o les ONG que portin a Itàlia més de 100 migrants d'una vegada s'enfrontarien a un càstig addicional que implicaria la confiscació permament del vaixell, segons l'es-borrany del text.

El Govern de coalició es va reunir a Roma per discutir aquest decret i altres assumptes enmig d'una tensió sense precedents des que va arribar al poder. La relació entre la ultradretana Lliga de Salvini i el seu aliat, el Moviment 5 Estrelles, s'ha deteriorat per la campanya que els enfronta de cara a les eleccions europees.