El suposat interès del president dels EUA, Donald Trump, en comprar Groenlàndia a Dinamarca va generar una allau de reaccions de polítics danesos, que van dubtar sobre si era una broma, van ironitzar sobre la seva salut mental o el van acusar de colonialista.

Segons van publicar diversos mitjans nord-americans, Trump ha esmentat la qüestió diverses vegades les darreres setmanes durant reunions i sopars, i la Casa Blanca ha discutit la legalitat d'una hipotètica compra, el procés d'incorporació del territori i d'on sortirien els diners per afrontar l'operació.

Mentre l'Executiu socialdemòcrata danès es va mantenir en silenci, el Govern autonòmic groenlandès va destacar en un comunicat la «bona relació» amb els Estats Units, i veu el «rumor» com a mostra de l'interès a invertir en aquesta illa de 2 milions de quilòmetres quadrats coberta de gel i 56.000 habitants, la majoria inuits.

Ironia

«Groenlàndia, per descomptat, no està en venda», van explicar en un escrit breu les autoritats d'un dels dos territoris autònoms que formen part del Regne de Dinamarca (l'altre són les Illes Fèroe).

Davant del mutisme o la resposta mesurada de les autoritats, la classe política danesa va reaccionar de forma gairebé majoritària a les xarxes socials fent exercicis d'ironia. «Deu ser una broma de l'1 d'abril completament fora de temporada», va assegurar l'exprimer ministre danès i actual líder de l'oposició, el liberal Lars Løkke Rasmussen, en al·lusió la tradició saxona en aquesta data, que equival al dia dels Sants Innocents.

De «mala broma» van titllar també els suposats plans de Trump dues figures de les forces polítiques que donen suport al Govern danès: la líder socialista, Pia Olsen Dyhr, i el portaveu d'Exteriors del Partit Social Liberal, Martin Lidegaard, que va destacar que, en cas que fos un pla seriós, seria «terrible» per als groenlandesos, que perdrien la seva autonomia, que inclou des del 2009 el dret d'autodeterminació.