El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat aquest dilluns que el partit "políticament mai podrà acatar una sentència que no sigui absolutòria" sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 "per molt que ho digui el cap d'Estat". En una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de la formació, Bonvehí ha subratllat que el PDeCAT "és un partit i fa política" i que espera "una resposta unitària de tot l'independentisme" si els impulsors de l'1-O són condemnats. No obstant això, ha diferenciat aquesta reacció de la que emprenguin els afectats. Preguntat per si una nova aturada de país és la fórmula per escenificar el rebuig a aquesta sentència, ha advertit que caldria acordar-la amb sindicats i patronals.

Tot plegat ho ha dit després que la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, hagi apel·lat durant l'obertura del curs judicial a acatar la sentència que surti del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Bonvehí ha insistit que el PDeCAT s'ha dedicat a "defensar unes idees i aplicar uns mandats del Parlament", per la qual cosa no podrà acceptar una condemna.

També sobre l'1-O, ha reconegut que aquella jornada és motiu de debat en el si de l'independentisme per la seva validesa. Després que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, hagi demanat un altre "moment referendari", Bonvehí ha donat per vigent el resultat de l'1-O. "Va ser una manifestació política i una votació que s'ha de tenir en compte políticament", si bé ha reconegut que el resultat no es va implementar per "com ha reaccionat l'Estat".

En l'obertura del curs polític per al PDeCAT, Bonvehí ha demanat als càrrecs territorials, sectorials i públics del partit que participin en la consulta sobre la relació del partit amb JxCat. En aquest sentit, ha censurat que la consellera de Presidència i membre del PDeCAT, Meritxell Budó, aposti per dissoldre el partit dins de JxCat i ho ha emmarcat en "una opinió personal" de la consellera. La consulta, que es tanca a finals d'aquest mes de setembre, acabarà amb unes conclusions que la direcció del PDeCAT "defensarà allà on toqui", ha garantit Bonvehí.