El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, va afirmar que els episodis de violència al carrer a Catalunya per protestar contra la sentència del procés és «de més impacte que la del País Basc», d'acord amb la informació que li han transmès els operatius policials. «No s'havien enfrontat mai a una violència d'aquesta naturalesa per com buscaven el cara a cara, a més dels mitjans que van utilitzar», va argumentar el ministre, que admet que no esperaven una violència tan «greu» i de tanta «intensitat».

Segons explica, el Govern espanyol sabia que hi podria haver episodis d'aldarulls i assegura sobre el dispositiu policial que «les coses es van fer bé».

«Sempre es pot millorar, però el dispositiu va ser el correcte per actuar amb proporcionalitat i garantir la seguretat de tots els catalans i els agents implicats», apuntava en una entrevista publicada ahir pel diari La Razón. També acusa els qui afirmen que «hi ha dos tipus de violència» i afegeix: «La violència és només dels violents radicals independentistes, que són els que pertorben l'ordre públic i la seguretat de tothom».

«Els cossos policials només utilitzen la força legítima per garantir la seguretat de tothom en cas que sigui necessari. Són els únics que en un estat de dret poden utilitzar la força en termes de legitimitat», va argumentar el ministre en funcions. Grande-Marlaska també explica que els serveis d'informació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil investiguen des de fa temps «l'independentisme radical i violent», així com qui hi ha darrere del Tsunami Democràtic, tot i que es nega a donar-ne més detalls. «Els ciutadans han de tenir confiança que tots els responsables pagaran per les seves accions», assenyala el ministre, que promet que «no hi haurà impunitat».

Crítiques al ministre

Les paraules del titular del ministeri de l'Interior va generar reaccions crítiques més enllà de l'independentisme i van provocar malestar al PSC. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, afirmava que es referia als «xocs entre manifestants i policies» i va recordar que «el nivell de violència va ser superior» perquè hi va haver més de 800 morts.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demanava al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que rectifiqués unes declaracions «falses i incendiàries» que són una «ofensa» a les víctimes del terrorisme. En el mateix sentit s'expressava Rosa Lluch, filla del socialista Ernest Lluch, que va tenir paraules crítiques per al ministre. «Comparar el que succeeix a Catalunya amb assassinats com el del meu pare no és només una banalització del terrorisme, sinó també un insult a les víctimes», va etzibar a través de Twitter la candidata dels comuns al Senat.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va acusar el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, de «banalitzar» el dolor de les víctimes del terrorisme. La candidata de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va assegurar que les declaracions de Marlaska sobre la violència a Catalunya són «insultants al mínim sentit comú» i les qualifica d'«imprudència».