Que l'Estat espanyol accepti ser reformat de baix a dalt o fer-lo ingovernable, aquesta és la proposta que la CUP va defensar ahir en el míting electoral celebrat a la Plana de l'Om de Manresa i que va ser seguit per més de dues-centes persones.

Les intervencions dels tres representants polítics -Eulàlia Reguant, tercera a la llista per al Congrés; Carles Riera, diputat al Parlament de Catalunya; i Jordi Masdeu, exregidor de l'Ajuntament de Manresa- van anar en aquesta direcció: «Escampar la rebel·lia» i «trencar amb el règim del 78 i la repressió».

Eulàlia Reguant va argumentar el fet que la CUP es presenti per primer cop a unes eleccions generals pel moment d'excepcionalitat que viu el país.

Va afirmar que si la Candidatura obté representació al Congrés «no serem uns bons diputats que fan el que el règim vol» sinó que faran servir aquesta plataforma per estendre el seu missatge anticapitalista, internacionalista i independentista.

I ho faran perquè, segons Reguant, representen aquelles persones que «no cabem en el règim del 78» que ha generat un «Estat demofòbic» en el qual es planteja com a alternativa de govern un poder polític encapçalat pel PSOE, «que no és cap solució sinó part del problema».

Des del punt de vista de la CUP no suposa una alternativa viable un govern espanyol que el que ha fet ha estat generar «trenta presoneres polítiques més». Així que la número 3 de la candidatura de la CUP al Congrés va advertir que «nosaltres no farem president Sánchez. No garantirem la governabilitat de l'Estat. Davant un estat irreformable serem ingovernables».

Per contra, va explicar que la missió de la CUP si aconsegueix representació serà anar a Madrid a «tensar l'esquerra disposada a pactes d'estat i d'investidura» que no vagin en la línia del reconeixement del dret a l'autodeterminació i l'alliberament «de les preses polítiques i exiliades».

JxCat i ERC «conspiren d'amagat»

Reguant va acusar Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de «somiar de tornar a la política del peix al cove» i de «conspirar d'amagat» mentre al carrer la gent «exigeix amnistia i autodeterminació». Per això va dir que «la CUP impedirà que tanquin per dalt el que el poble va obrir per baix». I va reblar el seu discurs dient que «la CUP som una esmena a la totalitat» i que volen «aprofundir en aquesta crisi».

El diputat al Parlament de Catalunya Carles Riera, per la seva part, va començar la seva intervenció denunciant que «la policia fa detencions a casa de militants independentistes» i que davant d'aquest panorama l'alternativa que plantejaven era «trencar definitivament amb el règim espa-nyol del 78» i practicar la «imprescindible desobediència a les institucions». Riera va cridar que s'afegissin a fer ingovernable l'Estat tots els que constaten dia rere dia que no té cap intenció de reformar-se ni d'esmenar «una monarquia corrupta».

Dissoldre la Brigada Mòbil

L'acte també va incloure la intervenció del manresà Jordi Masdeu, que va dir que «la Brimo hauria d'estar dissolta si el Govern tingués una mica de vergonya», referint-se als antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

Masdeu va acusar els Mossos de «no respectar ni la pseudodemocràcia», i va dir que toca «hackejar el sistema de la monarquia corrupta i l'Íbex 35, jugar el partit, encara que ens cosiran a coces i l'àrbitre no dirà res».