El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha demanat «més diàleg també amb la UE» i, en especial, amb la Comissió Europea, en la nova etapa que encapçalarà Ursula von der Leyen. En una conversa sobre la Unió al Palau de la Generalitat, va reclamar ahir poder parlar amb «tots els comissaris europeus», inclòs qui encapçalarà la diplomàcia de Brussel·les, Josep Borrell. En aquest sentit, va lamentar no haver «aconseguit» parlar-hi en la seva època de ministre espanyol.

Bosch també demana que la Generalitat no hagi de «fer escala a Madrid» per parlar amb la UE i destaca la voluntat que Catalunya entri en una «segona època daurada de capitalitat mediterrània», però «sense campanyes militars, sinó de pau».

Bosch va reclamar «més relació» amb la Comissió Europea i els seus membres, i va dir que tot i que ha «parlat» amb alguns comissaris, voldria fer-ho amb tots. La Comissió Europea no rep el Govern, com a mínim de manera oficial i pública, des de l'etapa d'Artur Mas com a president de la Generalitat. El conseller també es va mostrar interessat a reunir-se amb Borrell, tot i que, segons ell, en una conversa telefònica quan era ministre, l'encara ministre en funcions li va dir: «Tu i jo no tenim res a parlar». Segons Bosch, «aquesta no és l'actitud sobretot entre adversaris polítics», amb qui «cal parlar».

D'altra banda, el titular d'Acció Exterior demana «tenir veu pròpia» a Brussel·les i ha dit que «no té cap sentit» que la Generalitat hagi de «passar per Madrid».