El departament de Territori i Sostenibilitat va declarar ahir un episodi d'alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya. L'episodi es va declarar després de detectar uns alts nivells d'aquestes partícules registrats per diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i davant la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi en els propers dies.

Des de Territori es recomana moderar l'activitat física a l'aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i desplaçar-se a peu o amb bicicleta o fent ús del transport públic. És a dir, reduir els desplaçaments amb vehicle privat.

Dijous es va activar un avís preventiu als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric i divendres l'avís es va estendre a la resta de Catalunya.

Segons dades del departament, divendres es van produir 22 superacions del valor límit diari de PM10 a estacions de la Zona de Protecció Especial de la Conurbació de Barcelona, així com a diferents punts de la resta de Catalunya.