La Generalitat proposarà al Ministeri de Sanitat que la regió sanitària de la Catalunya Central, juntament amb les de Girona i Lleida, passin a la fase 1 de la desescalada a partir de dilluns. Si el Govern espanyol accepta la petició, es rebaixarà el grau de les restriccions que han estat vigents fins ara. A continuació llistem alguns dels canvis que implicarà el canvi de fase.

Trobades amb familiars o amics

A partir de la fase 1 es permet el contacte social per a persones no vulnerables i amb patologies prèvies en grups reduïts, millor en espais oberts, però es permet visitar cases alienes.

Desplaçaments dins de la mateixa regió sanitària

Es podrà viatjar en cotxe per fer les activitats permeses i podran ocupar el vehicle les persones que visquin juntes. Els moviments, però, queden limitats a la pròpia regió sanitària on es resideix.

Segones residències

Els habitants de les regions sanitàries que passen a la fase 1 es poden desplaçar a les segones residències sempre que estiguin a la seva mateixa regió sanitària.

Transport públic

El transport públic s'elevarà en ciutats segons demanda i en llarga distància seguirà al 30% amb límit del 50% de capacitat.

Hostaleria

Es permet el consum només a les terrasses però limitades al 30% del total de taules, que podran augmentar si els ajuntaments els concedeixen més espai.

Hotels i allotjaments rurals poden obrir sense zones comunes, amb més desinfecció, i sense restauració.

Comerç

Obertura generalitzada excepte grans centres comercials.

Capacitat al 30%, 2 metres entre clients i horari per a més grans de 65 anys.

Mercats, mercats ambulants i venda ambulant poden funcionar al 25% o augment de superfície per distanciar venedors.

Rituals i cultes religiosos

Es pot anar a missa.

Les esglésies i llocs de culte obren només amb un terç de la capacitat.

Vetlles per a un nombre «limitat» de familiars, amb protocols de distància i seguretat.

Cultura

Les biblioteques retornen a la seva activitat, però només per al préstec de llibres.

Tornen a obrir els museus amb limitacions.

L'activitat cultural en recintes tancats es limita a menys de 30 persones i a menys de 200 assegudes a l'aire lliure. Es permeten els rodatges audiovisuals.

Oci i espectacles

En llocs tancats podrà haver-hi espectacles per a menys de 30 persones; a l'aire lliure, menys de 200, sempre amb seients fixos amb separació suficient.

Esports

Obren els centres d'alt rendiment, les lligues professionals passen a l'entrenament de nivell mitjà.

Obren les instal·lacions esportives a l'aire lliure sense públic per a esports sense contacte com l'atletisme o el tennis i també els gimnasos, amb cita prèvia, sense contacte.

Salut i higiene

Les empreses analitzaran les exigències de prevenció de riscos laborals en funció de les diferents activitats.

Mesures de protecció específiques de tots els grups vulnerables davant lesmesures d'alleujament.

Desinfecció de col·legis i universitats.

Perruqueria i estètica

Les perruqueries, salons de bellesa i establiments d'estètica i similars continuen funcionant com la resta de negocis: capacitat al 30%, mesures de seguretat i separació suficient entre clients.

Ensenyament i acadèmies

Els col·legis obren per a la seva desinfecció i comença el treball administratiu, el d'auxiliars i el preparatori dels docents.

Les universitats també es preparen per poder realitzar funcions administratives i de gestió i s'obren els laboratoris universitaris.

Nens

Encara no poden tornar a classe en cap cas i les seves mesures d'alleujament continuen sent les del passeig, esport o altres activitats autoritzades.

Podran veure els seus amics en grups petits.

Joves

Els joves poden començar a desenvolupar les activitats permeses per a la resta.

Podran veure els seus amics i parelles sempre que no estiguin en situació vulnerable o amb patologies prèvies.

Trobades en grups reduïts que poden ser de fins a 10 persones.

Gent gran

En la fase 1 del retorn a la «nova normalitat», les persones grans podran rebre a casa les visites dels seus familiars o amics, sempre que sigui dins del mateix municipi i que no hi hagi risc de contagi o patologies afegides.