El president de la Generalitat, Quim Torra, va comunicar ahir per carta al cap del Govern central, Pedro Sánchez, que no assistirà avui a la conferència de presidents a la Rioja per la presència del rei i perquè considera que no ha de desplaçar-se per la situació de la pandèmia a Catalunya.

En la missiva, Torra concreta que no assistirà cap altre representant de la Generalitat i cita Sánchez a tractar el pla de reactivació posterior a la covid-19 elaborat per la Generalitat i altres demandes pendents en una reunió «telemàtica de president a president» la propera setmana.

Torra havia demanat des del principi que aquesta trobada de presidents autonòmics es fes per videoconferència per evitar el desplaçament per l'actual situació de la pandèmia de la covid-19, cosa que va descartar Moncloa. La confirmació que el rei Felip VI presidirà l'obertura de la conferència de presidents a San Millán de la Cogolla tampoc no ha agradat a Torra. En el conclave, Sánchez té previst analitzar amb els líders autonòmics l'evolució sanitària de la pandèmia i l'acord assolit al Consell Europeu, en què Espanya va aconseguir 140.000 milions d'euros entre préstecs i subvencions, uns fons clau per finançar el pla de reactivació que ha dissenyat la Generalitat.

A la carta, Torra comunica a Sánchez que si bé la matèria de la reunió és del seu «interès», la situació de la pandèmia no li «aconsella» desplaçar-se a la Rioja.