Els consistoris governats per Esquerra Republicana no traspassaran els seus romanents a l'Estat. Per al partit, la proposta del Govern central és «inadmissible» i ho veuen una «maniobra de confiscació oculta» dels estalvis dels ajuntaments, a més d'una forma de «perpetuar» les «receptes d'austeritat i recentralització». Els republicans reivindiquen els ajuntaments com una peça «clau» per superar la crisi sanitària, econòmica i social «des de la proximitat», i reclamen disposar de «totes les eines i recursos».

Per a ERC, la proposta de l'executiu central no té per objectiu afavorir els ajuntaments, ja que la mesura «no recull cap ajuda per als consistoris que no tenen superàvit», va afirmar l'alcadessa republicana de Sitges, Aurora Carbonell.

Per a Esquerra, la iniciativa de l'Estat és un «nou atac» a les administracions locals, que creuen que ja han estat «perjudicades» des de l'aprovació de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i la LRSAL, impulsades pel ministre Montoro l'any 2013.