L'exdiputat Quim Arrufat tenia una denúncia interna per agressió sexual i una altra per abús sexual quan va abandonar la CUP al 2019. Una dona el va denunciar per agressió sexual el 2014, quan encara era diputat al Parlament, i cinc anys després va rebre una altra denúncia interna per abús sexual, segons va destapar el diari Ara. Va ser nomenat portaveu del secretariat nacional el 2016 i va deixar la formació mentre el procés de gestió seguia obert.

La situació es repeteix en el cas d'assetjament sexual a la conselleria d'Exteriors. El llavors cap de gabinet, Carles Garcias, va deixar la militància abans del tancament del cas internament, fet pel qual no se li aplica cap sanció. La direcció d'ERC, d'altra banda, ha clausurat, sense imposar cap sanció, l'expedient que havia obert a l'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch, al·legant que «va assumir de motu proprio les màximes responsabilitats polítiques que se li podrien exigir en dimitir».

«Una mala gestió i un mal protocol», diu sobre aquests casos l'advocada penalista experta en violència masclista Carla Vall. «L'abordatge de les agressions no el pot fer el mateix partit. Hi ha d'haver independència i no pot respondre a altres lògiques internes», opina. Una altra debilitat és la manca de concreció en les actuacions: «Hi ha conceptes en blanc, massa ambigus. Una cosa és deixar un marge de discrecionalitat i una altra molt diferent és deixar un marge per a l'arbitrarietat», afegeix Vall.