L'operació Volhov de la Guàrdia Civil, que investiga un suposat desviament de fons a l'expresident Carles Puigdemont i que involucra els excàrrecs d'ERC i CDC i empresaris Xavier Vendrell i David Madí, va tensionar ahir dimecres el ple del Parlament, on el Govern va negar irregularitats.

L'oposició va demanar explicacions a la Generalitat per les sospites dels investigadors que Vendrell i Madí, detinguts la setmana passada, es van servir de la seva trajectòria i els seus contactes al Govern per afavorir els seus projectes empresarials, vinculats a sectors tan dispars com la salut, l'educació i el transport.

El moment més tens del ple va ser quan es van veure les cares a la sessió de control el líder de Ciutadans al Parlament, Carles Carrizosa, i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. Carrizosa va acusar el Govern de «tapar la corrupció amb l'estelada» i va subratllar que les informacions aparegudes sobre els negocis de Vendrell i Madí «motivarien en un govern seriós que es comencés a investigar i es posés límit» a la seva possible influència.

Aragonès va negar que hi hagi hagut contractacions irregulars a Madí i Vendrell com sosté la investigació de la Guàrdia Civil, en la qual el vicepresident veu un «biaix polític», i va acusar Carrizosa de fer «gestos de pallasso» i de muntar un «circ» al Parlament.

Un altre to va emprar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va reconèixer la seva «preocupació» per les possibles connexions dels negocis de Vendrell i Madí amb el Govern i va demanar a Aragonès que aclareixi si han fet les pertinents comprovacions internes. Aragonès va assegurar que «hi ha cap tipus de contracte de subministrament de tests per part del departament de Salut amb les persones que estan involucrades» en la investigació, com tampoc hi va haver «cap contractació en l'àmbit de residències». Segons Aragonès, l'operació Volhov té «moltes llacunes» i «intenta construir un relat a partir de conjectures», així que el Govern portarà davant la justícia aquesta «mala praxi policial», en què «s'han vulnerat drets fonamentals». Iceta es va mostrar «satisfet» amb les explicacions del vicepresident en funcions de president, si bé va expressar el seu desig que «la realitat no les desmenteixi».

Per la seva banda, el líder del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, va anunciar que en la propera legislatura el seu partit impulsarà una comissió d'investigació al Parlament per indagar si des del Govern es va afavorir empresaris propers a JxCat i ERC durant la pandèmia de la covid-19. I Ciutadans, PSC, comuns i PP han presentat una sol·licitud de compareixença urgent perquè els consellers de Salut, Alba Vergés, i Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, expliquin l'ús dels fons covid-19 de l'Estat en l'àmbit dels geriàtrics.

A la sessió de control, Vergés va dir que estava «molt tranquil·la» davant de les «insinuacions i relats» de la Guàrdia Civil, en al·lusió a un dinar discret que va mantenir amb Xavier Vendrell. La Guàrdia Civil sospita que Vendrell va aprofitar les seves relacions a ERC per al negoci de laboratoris de biomecànica i va obtenir una concessió «irregular» de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques d'un lot de contractes relacionats amb el servei de visites mèdiques i proves complementàries.

La diputada de Cs Noemí de la Calle va al·ludir al dinar: «Evitar morts per a aquest Govern sembla que sigui secundari, és més important que una sèrie d'amiguets es lucri i faci caixa amb el drama en les residències». Vergés va replicar: «No hi ha ningú com nosaltres que vulgui el màxim de seguretat a la pandèmia. I és penós que això ho barregi amb insinuacions i relats de la Guàrdia Civil que estan insinuant evidentment coses que no comparteixo. Estic molt tranquil·la».