El pont de la Puríssima marca l´inici de la temporada d´hivern i, fins fa tot just un any, era un dels més bons per al turisme rural del Berguedà. Enguany, però, no serà així. Les limitacions de les reunions a un màxim de sis persones i la prohibició de desplaçar-se de divendres a diumenge fa que les reserves es puguin comptar amb comptagotes.

«Si la situació s´allarga, podem tenir problemes seriosos», va reconèixer a l´ACN el president de l´Associació d´Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, que situa l´ocupació a la comarca en aquests moments al voltant del 5%. Segons explica, «la incertesa» de quines seran les mesures que s´aplicaran per Nadal no ajuda i, de moment, sembla que només «se salva» el Cap d´Any.

«El nostre client és principalment de Barcelona i àrea metropolitana, i ara no pot venir si no ho fa en dijous», recorda Baños, qui apel·la al fet que «el sector necessita que es permeti la mobilitat».

El turisme rural comença a estar al límit. Jaume Soler, responsable de la casa rural Vall Llòbrega de Cercs, ha perdut el compte de les cancel·lacions que acumula. Aquest pont de la Puríssima ha decidit regalar la nit de dijous per tal que la gent s´hi pugui desplaçar. No obstant això, no té cap reserva.

D´aquí a final d´any, Soler només té acordades reserves per Nadal i Cap d´Any, encara que reconeix que «la incògnita» sobre com evolucionarà la pandèmia fa que no ho tingui del tot clar. Mentrestant, segueix pagant la hipoteca de la casa, quotes d´autònom, assegurances i subministraments. Per contra, d´ingressos, subratlla, «zero». «Si tanquem l´any amb el 25% de la facturació del 2019 crec que ens donarem per satisfets», afirma.

Baños espera que s´aixequin les restriccions pels dies de Nadal i Cap d´Any per tal de «poder remuntar una mica» la temporada. El president de l´associació explica que hi ha cases rurals de la comarca que no tenen intenció d´obrir a l´hivern perquè «no els hi surt a compte». «Si tot això s´allarga fins a la primavera, tindrem problemes seriosos», assegura, tot recordant que no només està en joc el sector, sinó l´economia de la comarca, «que en depèn».