La cara de l'epidèmia que dibuixen les xifres de seguiment de l'emergència sanitària concentra la seva preocupació a les comarques del Moianès i la Cerdanya, perquè tenen dues de les velocitats de contagi més elevades de tot Catalunya.

Concretament, el Moianès és la segona comarca catalana pel que fa a la velocitat de contagi, amb 2,28, i la Cerdanya és la quarta, amb 2, el que vol dir que cada infectat contagia a dos o més.

Per contra, el Berguedà és la cinquena comarca catalana per la cua en velocitat de transmissió, amb 0,65.

Una circumstància positiva és que continua la caiguda del risc de rebrot al Bages de forma molt important tant al Bages com al Berguedà.

A la comarca del Bages, cal recordar que el 12 de gener el risc de rebrot es trobava per sobre de 900 i ha anat caient fins estar per sota dels tres-cents punts, concretament a 282.

Això passa perquè es declaren menys nous positius: del 18 al 24 de gener van ser 434 casos, del 25 al 31, 394, i de l'1 al 7 de febrer, 268.

Aquest descens no pot fer oblidar que les xifres són encara molt significatives, amb 662 nous positius en les dues darreres setmanes de les què es tenen dades a la comarca.

D'aquests nous positius, més de la meitat, 362, corresponen a Manresa.

El Berguedà ha reduït a la meitat el risc de rebrot i els casos confirmats i el descens és encara més significatiu. La comarca ha passat de tenir un risc de rebrot de 461 punts i declarar 82 nous positius del 25 al 31 de gener a 43 nous positius i 210 punts de risc de rebrot la setmana següent, de l'1 al 7 de gener, que és el darrer dia amb dades disponibles del Departament de Salut de la Generalitat.

Preocupació pel Solsonès

Continua mantenint un risc de rebrot molt elevat el Solsonès, que és la tercera comarca catalana amb l'índex més elevat, amb 1.137 punts. A més a més, també és la tercera comarca en incidència acumulada a 14 dies, amb 773, i la novena en velocitat de contagi, amb 1,46.

Tot plegat fa que el Solsonès acumuli índexs preocupants de seguiment de l'epidèmia.

També ho són al Moianès, que és la quarta comarca catalana en risc de rebrot de l'epidèmia, amb 923 punts, i la quinzena en incidència acumulada a 14 dies, amb 407.

Una altra mort a Manresa

Ahir es va produir una nova defunció a causa de l'epidèmia a la Fundació Althaia de Manresa.

Amb aquesta mort ja se n'han registrat 377 als centres assistencials de la ciutat des del març passat, de les quals 261 a Althaia i 116 a Sant Andreu.

De les 377 víctimes mortals, 53 han perdut la vida enguany, el que suposa més d'una defunció diària durant el mes de gener i els dies transcorreguts de febrer.

la Fundació Althaia tenia ahir 75 persones hospitalitzades en els espais destinats a la lluita contra l'epidèmia, tres més que dimarts passat.

Pel que fa al nombre d'altes, Althaia ha pogut donar fins ara 1.872, vuit més que dimarts, i cada dia la xifra es va engruixint més.