Els talibans mantenen el seu control dels accessos a l’Aeroport Internacional Hamid Karzai, epicentre d’una cascada d’evacuacions internacionals a la qual centenars de ciutadans locals intenten accedir de forma desesperada, buscant travessar un cordó insurgent en el qual hi sovintegen trets a l’aire i fuetades.

El Ministeri d’Exteriors alemany va reconèixer que la situació entorn de l’aeròdrom continua sent «perillosa i volàtil» i l’ambaixada parla d’un context «extremadament confús», com testifica una persona consultada per l’agència de notícies DPA i que va alertar d’una desesperació creixent als voltants, on hi hauria centenars de persones.

El coordinador mèdic de l’ONG Emergency, Alberto Zanin, va advertir igualment de «caos en la zona».

Fins a l’hospital que l’organització gestiona a Kabul van arribar en poques hores «almenys» cinc nous pacients amb ferides de bala, procedents dels voltants de l’aeròdrom, va explicar el coordinador a Twitter.

Una portaveu del Govern d’Alemanya, Ulrike Demmer, va confirmar que un ciutadà alemany va ser ferit de bala precisament quan es dirigia a l’aeroport per ser evacuat i està rebent tractament mèdic. «La seva vida no corre perill», per la qual cosa Berlín espera completar «aviat» la seva sortida.

Les autoritats dels Estats Units estimen que ja han evacuat unes 3.000 persones, mentre que Pakistan, el país veí teòricament més afí als talibans, ja ha aconseguit treure unes 1.000 persones, segons va explicar el seu ambaixador davant l’ONU en declaracions a la CNN.

El secretari d’Estat de Defensa britànic, James Heappey, va reconèixer ahir en declaracions a la cadena ITV que alguns dels avions preparats per sortir no han aconseguit enlairar-se amb totes les seves places ocupades, tal com ja ha passat a altres països durant aquests últims dies.

«Seria egoista mantenir un avió a terra fins que estigués completament ple si hi ha un avió italià, espanyol o estatunidenc esperant, fent voltes sobre Kabul», va explicar, segons l’agència Bloomberg.