El candidat dels socialdemòcrates (SPD) a les eleccions d’Alemanya, Olaf Scholz, ha celebrat com un «gran èxit» els resultats de la formació als comicis i va afirmar que els votants volen «un canvi» i que ell sigui canceller. En un discurs des de la seu del partit a Berlín, Scholz va va demanar «pragmatisme, confiança i cohesió» fins tenir un resultat definitiu, que encara no s’havia fet públic a l’hora de tancar aquesta edició.

Alemanya entra ara en una etapa de negociació política després d’unes renyides eleccions, en les quals el partit socialdemòcrata (SPD) ha obtingut un lleuger avantatge (25,9%) respecte al ‘dofí’ d’Angela Merkel, Armin Laschet, de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU): 25,9% enfront de 24,5%, segons els primers resultats oficials

El candidat de la CDU/CSU, Armin Laschet, va admetre que cal esperar als resultats definitius, però va avisar que farà «tot el que calgui» per intentar formar un govern liderat pels cristianodemòcrates. Els Verds, en tercera posició, prefereixen un executiu amb l’SPD i van apuntar que la CDU ha tingut un resultat històricament dolent. Els liberals també són clau.

«Som un partit pragmàtic que sap com governar», va remarcar Scholz, que també va insistir en què exemplifiquen també «l’optimisme». «Esperarem als resultats finals i, després, ens posarem a treballar», va afegir.

El secretari general dels socialdemòcrates, Lars Klingbeil, va afirmar en declaracions a la premsa del país que «Olaf Scholz té el mandat per formar el proper govern alemanys».

Malgrat l’entusiasme a la seu socialdemòcrata, a la CDU no tiren la tovallola, tot i admetre els mals resultats preliminars. «Farem el que calgui per formar un govern liderat per la CDU», va afirmar Laschet en un primer discurs des de la seu del partit.

El successor d’Angela Merkel al capdavant dels cristianodemòcrates alemanys va dir que té un «mandat clar» per evitar un govern d’esquerres a Alemanya. Per això, va demanar «superar contradiccions» entre els partits. Cap formació, de fet, té l’opció de governar sense almenys dues altres, excepte si la CDU i l’SPD repeteixen la gran coalició actual.

«Sembla que, per primera vegada, tindrem un govern alemany amb tres socis en coalició i, nosaltres, com a CDU, hem rebut un mandat clar dels votants: un vot per la CDU és un vot en contra d’un govern d’esquerres», va dir.

Els primers resultats preliminars de les eleccions confirmen l’empat tècnic entre la CDU i l’SPD, tot i que apunten a una lleugera victòria dels socialdemòcrates. El paper dels liberals i els verds serà clau per determinar el color definitiu del nou govern, que pot trigar mesos a ser una realitat.

La candidata dels Verds, Annalena Baerbock, va indicar que les projeccions dels primers resultats, que apunten a un resultat proper al 15% dels sufragis, és el «millor» de la història del partit. Tot i això, la líder ecologista va admetre que volien guanyar més pes i que han comès «errors». Des dels Verds, van apuntar que prefereixen una coalició amb els socialdemòcrates i els liberals, l’acord conegut com el ‘semàfor’.

Per la seva banda, el candidat dels liberals de l’FDP, Christian Lindner, va dir en declaracions a la premsa alemanya que tant ells com els Verds comparteixen el fet d’haver-se oposat, per raons diferents, a la gran coalició de la CDU i l’SPD.