L’Audiència de Barcelona ha avalat la decisió del jutge del cas Volhov d’enviar a l’Audiència Nacional membres de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont i de l’«estat major» que va organitzar l’1-O, davant els indicis que van integrar l’«estructura organitzativa» de Tsunami Democràtic.

En una resolució, a la qual ha tingut accés Efe, la secció 21a de l’Audiència de Barcelona desestima el recurs que van presentar les defenses contra la remissió de la causa a l’Audiència Nacional, a la qual es va adherir la Fiscalia per considerar que la decisió del jutge mancava de la «més mínima motivació fàctica i jurídica».

En una causa que es manté secreta, l’Audiència Nacional investiga des del 2019 per indicis de terrorisme la plataforma anònima Tsunami Democràtic, que va organitzar les principals protestes contra la sentència a la cúpula del procés, entre aquestes l’ocupació de l’aeroport del Prat o el tall a l’autopista AP-7.

El jutge del cas Volhov, que indaga el suposat desviament de fons públics a l’entorn de Puigdemont, va decidir el juny enviar sis dels investigats a l’Audiència Nacional, en concloure que van formar part de la cúspide de Tsunami.

Es tracta de tres empresaris membres de l’«estat major» que va organitzar l’1-O -l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, l’exdirigent de CDC David Madí i l’anoienc Oriol Soler, proper a ERC-, així com l’historiador Josep Lluís Alay, responsable de l’oficina de Puigdemont i home de confiança de l’expresident, al qual acompanyava quan al març del 2018 va ser arrestat a Alemanya. També figuren entre els investigats per Tsunami l’informàtic de Waterloo Jaume Cabaní, a qui el jutge vincula amb transferències de fons a Puigdemont mitjançant criptomonedes, i la militant d’ERC Marta Molina.