El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avala la petició d'aplicar el toc de queda, limitar a 10 persones les reunions socials i regular l'aforament de cerimònies religioses fins al 70%. Aquesta situació es dona hores després que la fiscalia s'oposés a aquestes mesures, al·legant que afecten drets fonamentals.

L'afectació a la regió central

El toc de queda s'aplicarà a partir d'aquesta mitjanit en municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència a 7 dies de 250 casos per cada 100.000 habitants. La restricció horària serà entre la 1 i les 6 de la matinada en 125 municipis. De les nostres comarques, al llistat hi figuren Manresa, Berga, Igualada, la Seu d'Urgell, Sant Joan de Vilatorrada, AbreraEsparreguera, Olesa de Montserrat, Piera, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat el reforç de cada torn de nit de Mossos amb 50 patrulles de seguretat ciutadana i 16 d'ordre públic per fer complir el toc de queda.

El TSJC també ha donat el vistiplau a reduir l'aforament dels actes religiosos i les cerimònies civils al 70% i a mantenir l'ús del passaport covid en restauració i gimnasos.

La visió del TSJC

L'aval ha arribat després de l'anunci de les restriccions per aturar l'increment de casos covid la setmana passada. La sala apunta que l'informe remès per l'Agència de Salut Pública posa de manifest que la incidència del virus continua en "augment notable" i que Catalunya es troba en fase d'alerta 4, d'un màxim de quatre. Afegeix que l'ocupació als hospitals de pacients covid-19 també creix i diu que cal tenir en compte també l'extensió de la variant òmicron. El tribunal afirma que no pot obviar aquesta situació i, en concret, les alertes dels experts sobre que el creixement exponencial de la variant poden portar al col·lapse dels serveis assistencials a principis del 2022.

El tribunal considera que les mesures proposades pel Govern "compleixen favorablement" el triple judici per tal que siguin proporcionals: que la mesura sigui apta per a la finalitat, que sigui necessària en el sentit que no existeixi una més moderada que permeti assolir l'objectiu i que sigui ponderada o equilibrada, en tant que proporcioni més beneficis per l'interès general que perjudicis.

Idònies per aturar l'expansió

Així, el TSJC, defensa que les quatre mesures avalades són idònies per aturar la pujada de casos, especialment tenint en compte el context de Nadal, on augmenten les interaccions socials. També les veu necessàries donada la incidència del virus i els efectes de la variant òmicron. Per últim, assegura que són proporcionals tenint en compte la "reduïda" restricció de drets que suposen i la protecció dels béns jurídics com són la salut individual i col·lectiva i la vida.

Tot i l'aval general, no autoritza dos incisos concrets pel que fa a les trobades socials i l'aforament dels actes religiosos.

L'aplicació de les noves restriccions per frenar la sisena onada de la covid i els creixents contagis per la variant òmicron es donen el mateix dia que el govern central aprova recuperar l'ús obligatori de la mascareta a exteriors.

Veus bé les noves mesures restrictives imposades per la Generalitat?

  • 381
  • 163
  • 367