El Govern elaborarà una llista d’obres pendents de l’Estat a Catalunya

La Generalitat constitueix un comitè a fi de corregir el dèficit d’inversions en projectes ferroviaris, la B-40 i l’N-2

Cristina Buesa

Un dels debats recurrents en les infraestructures és el dèficit d’inversions de l’Estat a Catalunya. Tant és així, admès per governs de tot color, que en el seu moment (el llunyà 2006) es va reconèixer en la disposició addicional tercera de l’Estatut i es va destinar una partida extra anual per mirar de corregir aquesta falta de pressupost. Però passen els anys, les coses no canvien substancialment i els agents socials i econòmics continuen elaborant informes i estudis sobre els projectes a portar a terme i la xifra necessària: dels últims 50.900 milions que calculava la Cambra de Comerç als 40.000 de Foment del Treball.

A això se suma que, a més, el grau d’execució de les obres pressupostades mai és complet, amb moments d’incompliment flagrant, com per exemple en el primer semestre del 2022, amb només un 16%, cosa que va provocar la ira de la Generalitat.

Ara el Govern ha decidit planificar metodològicament aquesta reclamació històrica. Ahir es va constituir el nou Comitè Estratègic d’Inversions de la Generalitat, amb l’objectiu d’identificar els projectes prioritaris que haurà de portar a terme l’Estat a Catalunya per corregir aquest dèficit històric d’inversions, "incloent-hi els que executarà directament l’administració catalana a través d’un sistema de comandes de gestió", va explicar en un comunicat. Per aquesta via està previst emprendre projectes com la B-40, els intercanviadors ferroviaris del Vallès, l’N-2 o l’N-260 o els nous que decideixin.

Temes encarrilats

A les bones relacions entre l’Executiu de Pedro Sánchez i el Govern d’ERC, amb temes encarrilats com el traspàs de Rodalies o la constitució de la comissió de l’aeroport de Barcelona, se suma ara aquesta eina. La primera reunió del comitè d’ahir va ser presidida per la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i va comptar amb l’assistència de les responsables de Presidència, Laura Vilagrà, i de Territori, Ester Capella, i dels secretaris i secretàries generals dels tres departaments.

Després d’identificar els projectes prioritaris per a l’Executiu català, el comitè "les elevarà" a una comissió bilateral d’inversions que es constituirà entre la Generalitat i l’Estat, "perquè aquest organisme pugui portar a terme la planificació i el seguiment corresponents", van exposar. Aquest era un dels acords de les últimes negociacions per a la formació del Govern a Espanya.

La llista d’inversions l’elaborarà un grup de treball tècnic del comitè presidit per la directora general de Pressupostos i format per representants de la Intervenció General, d’Infraestructures.cat, de les direccions generals de Fons Europeus i de Coordinació Interdepartamental, i de les secretaries de Mobilitat i Infraestructures, i Habitatge.

El que busca el Govern català és "garantir que el pes de la inversió de l’Estat a Catalunya sigui proporcional al pes de l’economia catalana en el PIB estatal, en línia amb el que preveu l’Estatut d’autonomia".

En aquesta sessió també es van iniciar els treballs per elaborar un pla estratègic d’inversions de la Generalitat, que permetrà establir una planificació integral a llarg termini; identificar i quantificar el cost dels projectes prioritaris per als departaments i les entitats del sector públic; i desenvolupar l’estratègia per aconseguir el finançament necessari per portar-les a terme, que tingui en compte tant el pressupost propi com altres de possibles fonts de recursos.

Subscriu-te per seguir llegint