Els pagesos gironins aixequen el tall a l'AP-7 i l'N-II a Pontós després de més 30 hores de protesta

Adverteixen les administracions que, si no compleixen els acords, tornaran al carrer el dia 28

L'assemblea dels pagesos gironins acordant aixecar el tall de Pontós

L'assemblea dels pagesos gironins acordant aixecar el tall de Pontós / ACN

Xavier Pi / Aleix Freixas (ACN)

Els pagesos gironines han acordat aixecar el tall a l'AP-7 i a l'N-II a Pontós (Alt Empordà) després de més de 30 hores de protesta. A l'assemblea, han exposat els compromisos que han obtingut tant del Govern (sobre restriccions per la sequera i burocràcia) com de l'estat espanyol, després que els hagin confirmat una reunió amb el secretari general del Ministeri la setmana vinent.

Per això, han decidit marxar de les carreteres tallades des d'aquest dimarts al matí. Hi fan, però, amb una advertència a les administracions: Si no compleixen els compromisos, tornaran al carrer el dia 28 i s'hi estaran "el temps que faci falta".

Preparació de la fideuada al mig de l'AP-7

Preparació de la fideuada al mig de l'AP-7 / EFE

Hores abans, dues empreses de càtering de Celrà i de Sant Esteve d'en Bas han preparat 3 paelles de fideuada per ammnitzar l'espera. A l'hora de dinar hi quedaven cap a uns 400 pagesos que passaven l'estona fent temps per dinar mentre esperaven novetats.

Pagesos al tall de l'AP-7

Pagesos al tall de l'AP-7 / EFE

Durant el matí, els manifestants han anat i venint per donar suport al tall tant de l'autopista com de la nacional. Els tractors continuen aparcats al mig de l'AP-7, entre troncs d'arbres que els pagesos han talat i han entravessat a la calçada i les restes de les barricades que han cremat durant les darreres hores. No hi havia presència dels Mossos d'Esquadra, a diferència d'aquest dimarts (quan les furgonetes de la Brigada Mòbil van estar tot el dia a banda i banda del tall).

Aquest tall era l'únic que quedava després que aquest matí els pagesos de Tarragona també hagin aixecat el tall als accessos del port. Per moure els tractors de l'AP-7, els manifestants reclamaven compromisos al Ministeri d'Agricultura.

Al seu torn, França també ha restringit la circulació a la Catalunya del Nord arran dels talls dels pagesos gironins. Ahir, s'obligava els tràilers a girar cua a l'altura del Pertús. Aquest dimecres, arran de la saturació que va patir l'autopista A9 i les diferents àrees de peatge en direcció a la frontera, aquest dimecres ja no es deixava circular ni camions ni vehicles lleugers més avall de Narbona.

S'aixeca el bloqueig al Port de Tarragona

 Els pagesos han aixecat aquest dimecres al matí el bloqueig que han fet durant 24 hores a l'accés del port de Tarragona. Després d'una breu assemblea celebrada a quarts de deu han decidit complir amb la previsió inicial d'estar-se un dia a l'A-27 i la seixantena de tractors que han passat la nit al ras han anant tornant progressivament cap a casa.

Uns agricultors recullen els estris amb els quals han passat 24 hores a l'A-27

Uns agricultors recullen els estris amb els quals han passat 24 hores a l'A-27 / Neus Bertola / Eloi Tost

El trànsit a la carretera s'ha restablert poc després de dos quarts d'onze i els camions ja poden entrar a la infraestructura portuària. Un d’ells és el Sergi Martin, responsable nacional de la fruita seca d'Unió de Pagesos, qui ha assegurat a l’ACN que la nit “ha estat cansada” i “amb molt de fred”.