Sobre la botzina i amb gol final marcat pel rival en pròpia porta. La reforma laboral havia arribat agafada amb pinces a la votació al Congrés dels Diputats i el recompte ha estat d'infart. Per si els números no fossin prou justos, els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès (UPN) han canviat el seu vot a última hora i s'han passat al 'no', però un error d'Alberto Casero, diputat del PP, a l'hora de votar telemàticament ha salvat el projecte estrella de Yolanda Díaz amb 175 vots a favor i 174 en contra.

Sergio Sayas i Carlos Adanero, d'UPN, eren clau per al resultat final. Ambdós han decidit saltar-se la disciplina de vot de la direcció i han votar en contra de la reforma laboral, tot i que havien assegurat que votarien a favor, tal com va acordar la direcció del partit amb Javier Esparza al capdavant. Aquesta 'traïció' inesperada s'ha compensat amb l'error de Casero, que ha votat 'sí' mentre que l'ordre dels populars era votar 'no'.

La reforma laboral és la norma que per a Unides Podem bé valia una legislatura i l’entrada a l'Executiu Espanyol. El text que encarna el pas de l’equador de la legislatura per a Pedro Sánchez i la mesura icona dels compromisos contrets amb Brussel·les a canvi dels fons europeus. Tot això convergia en un reial decret llei de 54 pàgines, producte de l’acord amb la patronal i els sindicats, que aquest 3 de febrer ha aconseguit la necessària convalidació del Congrés per continuar vigent i enterrar, ja sí, la legislació del PP del 2012. En aquest article pots consultar totes les novetats de la reforma laboral.

El Govern central ha patit molt per assegurar cada suport, especialment per la insistència de la ministra Díaz, que era partidària d'obtenir el recolzament dels socis habituals de l'Executiu, que al final han dit 'no'. Ja al desembre, Ciutadans va obrir una via alternativa per recolzar la reforma laboral sempre que no es toqués el decret pactat amb els agents socials. D'alguna manera, el partit taronja buscava salvaguardar allò acordat pels sindicats i molt especialment, per la CEOE.

En aquesta via no hi podia ser ERC. Si els republicans entraven a l'acord, Inés Arrimadas revisaria el vot. La satisfacció per l'acord final ja s'ha fet visible al pati del Congrés des de primera hora del matí quan la dirigent taronja ha arribat acompanyada de la resta dels seus diputats sense amagar que estaven "molt contents" en vista dels números finals.

Al 'sí' dels nou diputats de Ciutadans s'hi van sumar ahir a última hora de la tarda els quatre del PDECat -l'únic partit català que ha recolzat la reforma-, garantint més tranquil·litat al Govern. També es va fer públic el suport d'UPN i els números quadraven. Abans Moncloa ja tenia garantits Més País (2), Compromís (1), Terol Existe (1), Coalició Canària (1), Nova Canàries (1) i PRC (1), que sumats als partits del govern donaven la suma de 176 vots. Els justos. Al final han estat 175 pel canvi d'UPN i l'error de Casero.

En el bloc contrari a la reforma hi ha PP, Vox, ERC, PNB, Bildu, Junts, la CUP, BNG, Fòrum Astúries, l'exdiputat de Ciutadans, Pablo Cambronero .

Per què s'ha equivocat Alberto Casero?

Segons ha informat després de la votació la portaveu del PP, Cuca Gamarra, Alberto Casero havia demanat el vot telemàticament i ha votat a favor per un problema tècnic. El diputat popular ha corregut cap al Ple per votar presencialment, però ja no l'han deixat.

En un primer moment, la presidenta del Congrés, Meritxel Batet, ha arribat a dir que la reforma havia estat derogada, i ha esclatat l'eufòria a la bancada popular, que juntament amb els diputats de Vox s'han aixecat a aplaudir.

Segons més tard, però, els serveis jurídics de la Cambra han aclarit a Batet que, realment, els vots a favor eren més que els vots en contra, anunciant la convalidació de la reforma i provocant una reacció similar a les bancades del PSOE i Unides Podemos, que han acabat corejant "Sí que es pot!".

El bipartit salva el seu decret, però no és una jornada feliç a la Cambra baixa. La votació, agafada amb pinces i fruit de delicats equilibris, deixarà moltes ferides. Es trenca la majoria d’investidura i qualla una suma alternativa en què convergeixen dretes i esquerres i que alimenta el fantasma de la geometria variable tan anhelada per Sánchez i que tant desagrada a UP. Per a Díaz és, de fet, un èxit molt amarg, perquè la seva pretensió d’agrupar els socis habituals al voltant del seu projecte emblemàtic naufraga.

Díaz retreu a ERC que no parlés de «continguts» en la negociació de la reforma laboral: «No és fum»

La vicepresidenta segona del Govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz Eduardo Parra - Europa Press

De fet, la vicepresidenta segona del Govern ha pujat a la tribuna del Congrés, com ella mateixa reconeixia, amb pesar, entristida perquè la «norma més important de la legislatura se substanciï en debats superficials», en el «camp de les rivalitats partidistes». Perquè la discussió del text se li va enredar gairebé des del primer dia: els socis habituals no van atendre els seus arguments. Van avançar el cop de porta i no s’han mogut d’aquí. La negociació es va mantenir oberta fins poc abans de l’arrencada del ple, però sense èxit. ERC i el PNB en quedaven fora. Es trencava, i ja es confirmava, la majoria de la investidura, just l’escenari que més odiava Unides Podem. Díaz ha intentat carregar-se de raons, sobretot davant ERC: la reforma laboral no és «fum», no és «maquillatge». És la primera legislació «en 40 anys» que es mou «nítidament» en la direcció de «recuperar i garantir els drets laborals». I ho és malgrat que els republicans no han volgut parlar, ha denunciat, sense esmentar-los, de «continguts». Al contrari que el PNB, malgrat que també rebutja el text.

El PP defensa el seu ‘no’ a la reforma laboral perquè la considera «objectivament dolenta»

El PP ha reiterat el seu "no" a la reforma laboral

El Partit Popular ha defensat el seu ‘no’ a la reforma laboral perquè considera que suposa un canvi «objectivament dolent» del mercat de treball. La nova reforma laboral, pactada per l’Executiu amb sindicats i empresaris, deroga, en part, la que va aprovar el PP amb la seva majoria absoluta el 2012. La portaveu del grup parlamentari, Cuca Gamarra, ha pujat a la tribuna a argumentar el rebuig dels populars. El seu cap de files, Pablo Casado, no ha acudit a veure el debat. Gamarra ha afirmat que són modificacions legals que «corren just en sentit contrari a les noves realitats del mercat de treball». L’acord del diàleg social suposa, ha dit, «un retrocés». «El PP ni transigeix ni contemporitza ni es resigna quan està en joc l’ocupació dels treballadors», ha afegit.

Nogueras (Junts): "La reforma exclou el 99,8% del teixit empresarial català"

La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha criticat que la reforma laboral està basada en un diàleg social que "ignora completament els treballadors, autònoms i pimes de Catalunya". "Exclou el 99,8% del teixit empresarial català", ha lamentat Nogueras aquest dijous en la intervenció en el debat a la cambra baixa. Per això, la portaveu de Junts a Madrid ha defensat el 'no' de la formació. Segons Nogueras, el text és un "pedaç" i ha acusat el govern espanyol "d'haver-se plegat als mateixos que el PP". La portaveu de JxCat ha denunciat que no es tornen competències a Catalunya ni es respecta el marc català de relacions laborals. "El diàleg social a Espanya no parla català", ha remarcat.

Rufián no dona per trencada la majoria de la investidura però recorda a Díaz que ERC "no funciona sota amenaça

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha justificat el 'no' de la seva formació a una reforma laboral que "agrada a la CEOE, la FAES, el Banc Santander i Cs", però que incompleix les promeses electorals de les formacions del govern espanyol. Ha acusat la ministra Yolanda Díaz, de pretendre "vendre una moto" perquè "això no és la derogació de la reforma laboral, sinó el retoc de la reforma laboral que van prometre que no farien". ERC, ha dit, "no funciona sota amenaça".

El republicà ha recordat que la reforma laboral que porta Díaz manté les condicions per a un acomiadament improcedent que la reforma laboral del PP. És així, ha dit, "perquè ni el ministeri ni el govern han volgut recuperar una indemnització justa davant acomiadaments injustos" malgrat que "ho van prometre", "nosaltres els ho proposàvem" i "tenien els números i la majoria d'esquerres per fer-ho.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián Eduardo Parra - Europa Press

Amb tot, Rufián no ha donat per trencades les relacions amb l'executiu. Avui, ha dit, "no s'acaba el món", ha dit, i "demà hem de seguir parlant" perquè "som molt conscients de l'alternativa". Però ha remarcat que "ERC no funciona sota amenaça". "Això no ha estat un procés de negociació, sinó de pressió i de negació, i aquí la posició inexplicable no és la nostra", perquè "a nosaltres ens han votat per fer exactament el que estem fent aquí".

Arrimadas: "Triomfa la sensatesa davant del sectarisme"

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha celebrat que amb el suport del seu partit a la reforma laboral ERC i EH Bildu "han perdut poder de negociació". "Gràcies a Cs perden Bildu i ERC", ha reivindicat aquest dijous en la intervenció en el debat a la cambra baixa. Arrimadas ha reivindicat que "triomfa la sensatesa davant del sectarisme" per la "responsabilitat" de la formació que presideix. "Cs és un partit sensat amb sentit d'estat en els moments importants", ha argumentat Arimadas, que ha opinat que és de "sentit comú" que l'acord del govern espanyol amb els agents socials tiri endavant.

El PNB a Díaz: "Els consensos no s'imposen"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha justificat aquest dijous el 'no' de la seva formació recordant que malgrat que el PNB "valora" els acords assolits a la reforma laboral, "els consensos no s'imposen". Ha recordat a la ministra de Treball que el PNB "no ha enganyat ningú" plantejant des del primer moment que calia atendre a l'àmbit de relacions laborals del País Basc. "Ho vam advertir i vam anar expressament a Moncloa a dir que per nosaltres hi havia de ser encara que fos posteriorment", ha recordat Esteban, però "el govern espanyol ni tan sols ho ha intentat".

Suport de partits minoritaris

El diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, ha defensat el vot a favor de la reforma laboral "per l'origen i naturalesa" de l'acord, que neix del "consens" amb els agents socials la qual cosa veu un "avenç" per a l'estat espanyol.

El diputat del Partit Regionalista (PRC), José María Mazón, ha opinat que és "incomprensible" el vot en contra d'un acord tripartit que és "positiu per a tots". Mazón ha justificat el 'sí' per "coherència" i ha dit que tombar la reforma laboral seria estar "allunyats de la societat".

El diputat de Nova Canàries (NC), Pedro Quevedo, ha subratllat que la reforma laboral suposa un "avenç" en continguts i procediment en relació amb la de 2012, encara que calgui continuar treballant en més aspectes del mercat laboral.

Des de Coalició Canària, la diputada Ana Oramas ha defensat que cal "acceptar" l'acord del diàleg social.