El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu executiu farà un pla de 16.000 milions d'euros per combatre l'impacte de la guerra a Ucraïna. L'anomenat Pla de resposta s'aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres. Inclou el veto als acomiadaments i la bonificació amb un mínim de 20 cèntims el litre de combustible, entre altres mesures.

El president del Govern ha desgranat aquest pla de xoc durant la trobada 'Generación de Oportunidades' d'Europa Press. En concret, el Pla que durarà fins al 30 de juny, tindrà un impacte d'uns 6.000 milions en ajudes directes i rebaixes d'impostos i de 10.000 milions més en crèdits ICO per esmorteir impacte crisi.

Entre les mesures, el Pla incorporarà la limitació al 2% de les pujades dels preus dels contractes de lloguer d'habitatge, així com l'augment del 15% a la quantia de l'Ingrés Mínim Vital per arribar a més famílies vulnerables.

Pel que fa a la part energètica del pla de resposta a la guerra, Sánchez ha anunciat que aquesta mateixa setmana Espanya i Portugal presentaran a Brussel·les una mesura "excepcional i temporal" per fixar un preu de referència del gas, després d'aconseguir al Consell Europeu de divendres una 'excepció ibèrica' que permeti abaratir els preus de l'electricitat als dos països.

Es limitarà al 2% de les pujades dels preus dels contractes de lloguer d'habitatge

Sánchez ha subratllat que aquesta mesura "no suposa subvencionar el gas, no trenca els incentius per a les renovables ni els fluxos elèctrics entre països" i permetrà a Espanya i Portugal "rebaixar significativament els preus de l'electricitat de manera immediata" sense "distorsionar" el mercat de lelectricitat dEuropa.

"Tinc el convenciment que l'aprovació per part de la Comissió Europea es produirà en un molt breu termini de temps i l'endemà serà aprovada al Butlletí Oficial de l'Estat amb efectes immediats a les factures de la llum dels ciutadans" , ha subratllat.

Per al teixit empresarial, el líder socialista ha anunciat una nova línia de crèdit amb aval de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per 10.000 milions d'euros "per cobrir necessitats de liquiditat". En paral·lel, s'estendrà el venciment i el període de carència dels ICO ja atorgats als sectors més afectats per la crisi actual, tot i que Sánchez no ha especificat terminis. També per al sector empresarial, l'executiu aprovarà un paquet d'ajudes per al sector de l'agricultura i la pesca de 362 milions d'euros i incrementarà els recursos per compensar en un 80% els peatges energètics per a la indústria del gran consum. Segons ha especificat Sánchez, aquesta darrera mesura, juntament amb la resta que aprovarà aquest dimarts el govern espanyol per a la indústria del gran consum, comportarà una despesa de 500 milions d'euros.

Sánchez ha afirmat que el Govern coneix bé les dificultats de famílies i empreses i els problemes dels sectors afectats, i que "se'n fa càrrec". "Coneixem els problemes sector per sector i en la seva globalitat, voldríem que desapareguessin, però la guerra i les seves conseqüències no són a la mà ni d'aquest Govern ni de cap altre", ha indicat.

El cap de l'Executiu ha assenyalat que "ningú està protegit" d'aquesta guerra i ha assegurat que el Govern no pot prometre que no se n'advertiran els efectes en l'economia, però sí que pot prometre que es "desviurà per aplacar al màxim els seus efectes" i per distribuir els sacrificis "de manera equilibrada perquè cap sector se senti abandonat".