La covid-19 és una malaltia estacional i la seva transmissió està associada a temperatures i humitat baixes, similar a la grip i altres refredats causats pel coronavirus, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

L'estudi, que publica avui la revista 'Nature Computational Science', també destaca la "considerable" contribució de la transmissió per aerosols i la necessitat d'adoptar mesures que promoguin la "higiene de l'aire".

Inicialment, els científics van descartar que el SARS-CoV-2 es comportés com un virus estacional similar al virus de la grip perquè semblava que es transmetia amb la mateixa intensitat al llarg de tot l'any.

Un primer estudi amb models teòrics va suggerir que el clima no era un factor important, donat el gran nombre de persones susceptibles sense immunitat prèvia contra el virus.

Tot i així, algunes observacions suggerien que la propagació inicial del virus a la Xina va ocórrer en una latitud entre 30 i 50ºN, amb baixos nivells d'humitat i temperatures (entre 5ºC i 11ºC).

Un infermer pren mostres a un operari a Wuhan, durant la primera onada de la pandèmia | REUTERS

"La qüestió de si la covid-19 és una malaltia realment estacional es torna cada vegada més important per implementar intervencions efectives", ha assenyalat el director del programa de Clima i Salut d'ISGlobal i coordinador de l'estudi, Xavier Rodó, qui, en declaracions a Efe, ha recordat que l'ISGlobal va desenvolupar "un dels dos únics models computacionals predictius que s'han aplicat a molts països, amb resultats molt positius en la majoria d'ells".

Els investigadors de l'ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa, han analitzat l'associació de temperatura i humitat en la fase inicial de la propagació del virus a 162 països, van establir una correlació amb la taxa de transmissió del SARS-CoV-2 i han comprovat que les taxes de transmissió més grans s'associen amb temperatures i humitat més baixes.

També han analitzat l'evolució d'aquesta associació entre clima i malaltia al llarg del temps, i si era consistent a diferents escales geogràfiques usant un mètode estadístic dissenyat específicament per identificar patrons de variació semblants, és a dir, una eina de reconeixement de patrons en diferents finestres de temps.

Soldats amb mascara davant la catedral de Milà | REUTERS

Aquestes dades, amb patrons consistents durant la primera, segona i tercera onades de la pandèmia i referents a països i regions molt afectades pel virus, com Llombardia, Thüringen, Catalunya, i fins i tot a nivell de ciutats, com Barcelona.

Investigar per què hi va haver contagis també a l'estiu

Així, han comprovat que les primeres onades pandèmiques van minvar en augmentar la temperatura i la humitat, i que la segona onada va augmentar en disminuir la temperatura i la humitat. Aquest patró, però, es va trencar durant l'estiu, a tots els continents.

"Això podria deure's a diversos factors, incloent concentracions massives de persones joves, turisme, i aire condicionat, entre d'altres", ha justificat l'investigador de l'ISGlobal Alejandro Fontal.

Quan van estudiar les correlacions amb el clima als països de l'hemisferi sud, on el virus va arribar més tard, van observar la mateixa pauta de comportament.

Els efectes del clima van ser més evidents a temperatures entre 12ºC i 18ºC i nivells d'humitat entre 4 i 12 g/m3, encara que els investigadors han advertit que es tracta de rangs indicatius, a causa del temps limitat de registres.

Finalment, usant un model epidemiològic, l'estudi mostra que incorporar la temperatura en la taxa de transmissió funciona millor per predir la pujada i baixada de les diferents onades, particularment la primera i la tercera a Europa.

Àrea de l'UCI a Althaia Arxiu/Mireia Arso

"El conjunt dels nostres resultats dona suport a la idea que la covid-19 és una infecció veritablement estacional, similar a la grip i els altres coronavirus del refredat comú", ha conclòs Rodó.

Aquesta estacionalitat, segons els investigadors, podria contribuir a la transmissió del SARS-CoV-2, ja que les condicions baixes d'humitat redueixen la grandària dels aerosols i per tant augmenta la transmissió aèria de virus estacionals com la grip.

Millorar la ventilació

"Aquesta associació justifica que cal higienitzar l'aire mitjançant una millor ventilació dels espais interiors, ja que els aerosols poden romandre suspesos durant més temps", segons Rodó, qui subratlla la necessitat d'incloure paràmetres meteorològics a la planificació i avaluació de mesures de control.