El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat en una compareixença televisada que reconeix les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk com a "independents" d'Ucraïna, un pas es llegeix des dels Estats Units, l'OTAN i la Unió Europea com un nou desafiament que provocarà una nova escalada de tensió en el conflicte entre russos i ucraïnesos.

El parlament rus, la Duma, va demanar aquest pas la setmana passada i ja llavors l'OTAN va advertir que seria "una violació flagrant de la integritat territorial" d'Ucraïna i dels acords de Minsk, que marquen com a objectiu l'establiment d'un "estatus especial" per als dos territoris del Donbas, però dins d'Ucraïna.

Pro-russos celebren l'anunci de Putin a Donetsk ALEXANDER ERMOCHENKO

L'anunci de Putin arriba en un moment de màxima tensió entre Rússia i els Estats Units i els seus aliats atlàntics. La setmana passada el conflicte a l'est d'Ucraïna es va intensificar amb bombardejos i l'evacuació de civils al Donbas, un territori, parcialment controlat pels rebels prorussos. Rússia té desplegat un important contingent de tropes a la frontera est d'Ucraïna, més de 150.000 soldats concentrats sobretot entorn de la regió del Donbas, segons calculen a Washington. El Kremlin també ha enviat efectius al sud de Bielorússia -uns 30.000- una frontera que queda molt a prop de Kíev.

Per la seva banda, l'OTAN i els Estats Units han reforçat el seu desplegament militar al flanc oriental d'Europa, especialment al Mar Negre, el Mar Bàltic, Romania i Bulgària. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, avisava minuts abans de l'anunci de Putin que proposaria sancionar Rússia si reconeix aquests territoris.

Putin ordena enviar tropes russes a Donetsk i Lugansk

El president de Rússia ha signat un decret en què ordena l'enviament de tropes russes a Donetsk i Lugansk, els dos territoris ucraïnesos separatistes dels quals aquest dilluns a la tarda n'ha reconegut la independència. Segons el decret, que publiquen mitjans oficials russos com l'agència RT, les tropes s'envien en el marc d'operacions per "mantenir la pau". Putin ha signat aquest dilluns el decret que reconeix la independència de les dues regions i ha encarregat al Ministeri de Defensa que enviï "forces de pau" al Donbass. Alhora ha ordenat al Ministeri d'Afers Exteriors que estableixi relacions diplomàtiques amb Donetsk i Lugansk.