Terratrèmols de fins a 7,6 graus sacsegen el Japó i obliguen a activar l'alerta de tsunami més gran des del 2011

Les autoritats rebaixen l'alerta de risc major per onades gegants però mantenen l'evacuació de milers de persones

Avisos de tsunami emesos per l'Agència de Meteorologia del Japó

Avisos de tsunami emesos per l'Agència de Meteorologia del Japó

ACN

El Japó ha registrat diversos terratrèmols, un dels quals de 7,6 graus, que han sacsejat el país, enfonsant edificis i obrint esquerdes a carreteres i que han obligat a activar l'alerta de tsunami més gran registrada des del 2011. Les autoritats han rebaixat l'alerta de risc major per onades gegants però mantenen l'evacuació de milers de persones de la costa perquè els sismes es poden repetir. L'epicentre s'ha situat a la prefectura d'Ishikawa, al centre de l'illa principal de l'arxipèlag. En total, més de 51.000 persones han rebut l'orde d'evacuar les zones costaneres, segons l'agència japonesa Kyodo. El govern japonès ha confirmat que no s'han registrat irregularitats a les plantes nuclears del país.

Es tracta del primer cop que s'emet un avÍs general de tsunami des del 2011, quan el Japó va patir un gran terratrèmol i un tsunami que va provocar l'accident nuclear de Fukushima i més de 19.700 morts.

El tremolor de més magnitud ha causat danys a diverses prefectures però encara no s'ha donat a conèixer si hi ha víctimes. El gabinet japonès ha informat que el terratrèmol ha provocat l'enfonsament d'edificis amb persones atrapades sota la ruïna, l'obertura d'esquerdes a carrers i carreteres i el trencament de subministraments com canonades d'aigua. De moment, s'ha informat de 32.500 llars sense electricitat. 

A més, el govern nipó ha avisat que hi pot haver més terratrèmols de gran magnitud, especialment en els propers dos o tres dies. En les últimes hores, s'han registrat 60 sismes.

Segons ha informat la cadena de televisió japonesa NHK, el risc de tsunami ha sigut durant diverses hores de risc "major" a les prefectures d'Ishikawa, Niigata, Toyama, Yamagata Fukui i Hyogo, amb un tsunami que podia arribar als 5 metres. Les prediccions per les properes hores s'han rebaixat a onades de fins a 3 metres. Amb tot, les onades més altes registrades han sigut d'un metre, precisament a la zona d'Ishikawa.

Les autoritats han urgit durant tot el dia als ciutadans que s'allunyin de la costa occidental i que es dirigeixin a zones altes.