Montserrat rep en un any més de 30.000 excursionistes que accedeixen a aquest parc natural a peu. El camí de les aigües, que s'agafa per Monistrol de Montserrat, és la principal porta d'entrada dels caminadors que entren i surten del massís.

Aquestes són dades que el Patronat de la Muntanya té per primera vegada a les seves mans, gràcies a un sistema de control que va posar en funcionament el mes de juliol del 2008 i del qual ara es tenen els registres complets de tot un any.

El mètode que s'ha emprat per fer aquest seguiment és l'ús del que s'anomena ecocomptadors, uns aparells dissenyats per al recompte del pas de persones i vehicles en espais sensibles.

A Montserrat se n'hi van instal·lar tres de camuflats, situats en punts estratègics que es considera que són portes principals d'entrada dels excursionistes que pugen a peu a aquesta muntanya. Concretament, els controls s'han fet des pel camí de les Aigües (per la zona de Monistrol), pel de Santa Cecília (Marganell) i pel de les Feixades (Collbató).

Les dades d'aquest primer any complet dels tres punts de registre (vegeu quadre de dades) posen de manifest, per exemple, que l'accés pedestre per Monistrol pràcticament quadruplica els altres dos punts de control sumats en afluència de caminadors, amb més de 20.000 anuals.

Tot i aquest seguiment, les xifres resultants no es poden considerar exhaustives. D'una banda, pel fet que malgrat que es considera que són uns dels vials excursionistes més importants no són pas els únics camins d'entrada i sortida del parc natural. De l'altra, perquè els ecocomptadors registren entrades i sortides però no distingeixen si es tracta d'una mateixa persona que entra i surt pel mateix camí (i que, per tant, marca dos cops en el mateix punt). La dada de més de 30.000 caminadors s'extreu, precisament, de dividir per dos el total de registres, ja que es considera que la major part de caminadors marquen dos cops. Així doncs, el sistema posa de manifest que per aquests camins hi ha més de 60.000 trànsits.

Per exemple, posen de manifest que la primavera i la tardor són les èpoques d'afluència més alta d'excursionistes, tal com mostren les xifres sumades dels tres punts de control (entrades i sortides) dels mesos de maig (11.975) i setembre (8.677). Segons les dades facilitades pel patronat, que és el que ha implantat aquest sistema, per l'accés de Monistrol la punta màxima es va registrar el setembre pel pas de la marxa de la Matagalls-Montserrat, mentre que la mínima es va registrar pel pont de Tot Sants.

Els ecocomptadors són camuflats i es van instal·lar en punts de pas estrets per garantir al màxim que tots els excursionistes que transiten per aquests trams els trepitgen i en queda el registre.