Els alcaldes dels municipis bagencs de Santa Maria d'Oló, Santpedor, Sant Feliu Sasserra, Calders i l'Estany, tots d'ERC, han fet públic aquest dijous el seu compromís per impulsar consultes populars per la independència. Segons l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, aquest lideratge dóna 'força i solemnitat' a les consultes i respon a una demanda que els alcaldes estan rebent de la societat civil. El president comarcal d'ERC del Bages, Lluís Oliveras, ha posat 'a disposició del país' els cent càrrecs electes del partit per donar suport a 'l'esperit d'Arenys'. A les comarques centrals, aquest dijous s'aproven mocions de suport a consultes a Navàs (Bages), Puig-reig (Berguedà) i Solsona (Solsonès).

A banda d'aquestes cinc poblacions, on ERC governa amb majoria absoluta, també està previst que se n'aprovin a Monistrol de Montserrat, on els republicans governen en minoria, a l'entitat municipal de Cabrianes, que pertany al terme municipal de Sallent, o a l'Ajuntament de Manresa, on ERC governa amb el PSC i ICV.

La intenció d'ERC del Bages és iniciar un procés de diàleg amb altres formacions polítiques per tirar endavant el màxim de consultes a la comarca. Segons Oliveras, els ajuntaments poden donar suport logístic al procés de consulta per donar resposta a una demanda que s'està fent des de la societat civil.

'Com més municipis s'uneixin per organitzar-ho, més força tindrà el procés', ha dit Oliveras, que ha explicat que en la reunió de Decidim.cat que es farà el 3 d'octubre a Caldes de Montbui ja es podrà concretarr en quina data es duran a terme aquestes primeres consultes.

L'alcaldessa de Santpedor i diputada, Laura Vilagrà, ha explicat que el lideratge dels alcaldes i càrrecs electes és imprescindible per donar 'força i solemnitat' al procés, que s'inicia amb l'aprovació de mocions a tots els ajuntaments que feliciten els impulsors de la consulta d'Arenys, i es comprometen a donar suport a les iniciatives de consultes populars per la independència que sorgeixin de les entitats cíviques locals.

La moció insta també l'associació de càrrecs electes Decidim.cat a establir una estratègia conjunta i coordinada amb entitats de la societat civil per fer consultes de forma simultània a diferents municipis. La intenció, ha dit Vilagrà, és que el procés s'iniciï en poblacions petites i que després es faci també en poblacions més grans.

L'alcaldessa de Santpedor ha explicat que, en el seu cas, són molts els veïns del municipi que s'estan oferint a col\u0095laborar i demanen la implicació de l'Ajuntament en una consulta. Per això, afirma, el procés 'és imparable' i tindrà 'més èxit del previst', ja que s'està donant una molt bona sintonia entre diferents formacions polítiques per tirar-ho endavant.

Més consultes a Navàs, Puig-reig i Solsona

Els plens de Navàs (Bages), Puig-reig (Berguedà) i Solsona (Solsonès) aprovaran aquesta nit mocions per impulsar consultes populars. En el cas de Navàs, la iniciativa sorgeix de l'entitat cultural La Ceba i compta amb el suport dels grups municipals de CiU, ERC i Més Navàs. Els dos regidors socialistes, que governen juntament amb CiU, votaran en contra de la proposta.

Puig-reig es convertirà en la segona població berguedana després de la capital en donar suport a una consulta com la d'Arenys. L'ordre del dia del ple municipal, que se celebra aquesta nit, inclou una moció presentada per ERC per donar suport a una iniciativa impulsada a través del Facebook que reclamava que Puig-reig se sumés als municipis catalans que faran consultes d'aquestes característiques. Tant els regidors republicans, com CiU i els independents adherits a l'Entesa pel Progrés Municipal votaran a favor de la consulta. La regidora socialista, Laura Parramona, s'absentarà del ple per la mort del seu pare, que s'ha produït aquest dijous.

A Solsona, i per unanimitat, s'aprovarà una moció de suport a les iniciatives que sorgeixin de les entitats cíviques per celebrar una consulta popular per exercir el dret a decidir. La moció ha estat consensuada per tots els grups municipals, felicita l'exemple de civisme i democràcia participativa d'Arenys de Munt i insta la plataforma Decidim.cat a establir una estratègia conjunta i coordinada.